Afbeelding
Foto:

10 jaar veldwerk op het eiland: dragers van de hoop

Na een kort openingswoord en meditatie wordt er verhaald over het begin van het veldwerk. In 2008 vroegen de kerken zich af wat zij konden doen tegen de verslavingsproblematiek, die openbaar was gekomen door de documentaire over 'het witte eiland'. In 2009 startte er, samen met de gemeente en stichting Ontmoeting, een veldwerker op het eiland. Dit was Jaco Hakkenberg, die deze avond ook aanwezig is. Inmiddels is Gerwin Rikkers jongerencoach op het eiland.

75.000 euro

Ed van Hell, directeur van stichting Ontmoeting, blikt terug op de afgelopen periode. Toen hij op het eiland kwam en in gesprek ging met kerken om te waarschuwen tegen de gevaren van drank en drugs, dacht hij volgens eigen zeggen twee dingen. Ten eerste dat er iemand in het veld nodig was en als tweede dat diegene een motor nodig had. Het kwam ervan, mede dankzij de grote kerkelijke betrokkenheid. Binnen een jaar was er 75.000 euro opgehaald, door kerken van allerlei snit op het eiland.

Minder haar

Voormalig veldwerker Hakkenberg ("Inmiddels minder haar en meer bril'') vertelt over zijn ervaringen op het eiland. Eigenlijk zou Gerwin deze avond aanwezig zijn, maar deze was door ziekte verhinderd. Eerst bedankt hij burgemeester Grootenboer voor haar aanwezigheid deze avond. "Dat laat uw grote betrokkenheid bij dit onderwerp zien.'' Hakkenberg ondersteunt zijn verhaal met twee artikelen uit deze krant van de afgelopen jaren over het veldwerk. "Wat hier goed is omschreven, is dat we verbinding willen leggen en gestart zijn met het opbouwen van een sociaal netwerk.''

Weemoedig

"Ik heb hier een paar jaar gewerkt, en ik kreeg een beetje een weemoedig gevoel toen ik het eiland kwam opgereden. Het werk is hier doorgegaan en nog steeds legt Gerwin actief contact met de jongeren en probeert hij een band met hen op te bouwen. We hebben de afgelopen tien jaar veel mooie dingen mogen doen.'' Hij vertelt over twee jongeren die hun leven weer op de rails hebben gekregen. "Soms heeft het ook gewoon tijd nodig, het lijkt niet altijd meteen aan te slaan.'' Maar eerlijk vertelt hij ook dat het niet altijd een succesverhaal is. Zo weet hij iemand die het leven te zwaar vond worden en daar toen is uitgestapt.

Drijfveer

In vergelijking met 2015 ziet Hakkenberg nog veel dezelfde dingen. "Is de situatie verbeterd? Dat weet ik niet. Ik weet ook niet of die tijd komt. Sowieso is het lastig te meten of te onderbouwen met cijfers.'' Hij haalt een citaat aan waarbij de veldwerkers de 'dragers van de hoop' werden genoemd. "Dat vind ik zo mooi. Soms ontmoeten we mensen die alle hoop kwijt lijken te zijn. Maar geen enkele situatie is uitzichtloos. Dat mag ook onze drijfveer zijn.''

Opvang

Verschillende mensen uit de zaal hebben nog vragen. Waar zoek je die jongeren op? Over welke aantallen hebben we het? Wat kan ik zelf doen? Moet er geen opvang op het eiland komen? Hakkenberg doet zijn best - met hulp van een aanwezige jongere die zijn leven na een verslaving weer op de rails heeft gekregen - om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarnaast reageert burgemeester Grootenboer op sommige vragen, net als een aanwezige medewerker van de gemeente. Ook wordt deze avond bekend gemaakt dat het contract van veldwerker Gerwin met twee jaar verlengd is. Het veldwerk is volgens de betrokkenen na tien jaar nog steeds hard nodig.