Afbeelding
Foto:

DigiTaalhuis bindt de strijd aan met laaggeletterdheid

Het DigiTaalhuis is te vinden in de openbare bibliotheek te Middelharnis. Het is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen twaalf partijen op Goeree-Overflakkee. Die partners zijn: de gemeente Goeree-Overflakkee, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Albeda college, Scalda, Sagenn, Dahlia, SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee, Humanitas, Kwadraad, Stichting ZIJN, Vluchtelingenwerk en Stichting Lezen & Schrijven.
"Deze partijen hebben beloofd zich te verbinden aan het doel van het DigiTaalhuis: het tegengaan van de laaggeletterdheid op Goeree-Overflakkee en het bevorderen van de zelfredzaamheid en de participatie op het eiland", zei coördinator Kristi Okker tijdens de opening.

Kloof

Volgens Victor Thissen, directeur van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, hebben niet alleen ouderen te maken met laaggeletterdheid en een gebrek aan digitale vaardigheden. "Het gaat door de hele samenleving en zit in alle geledingen. Er is een kloof tussen hoog- en laaggeletterden, die doorwerkt in werk, inkomen, leven en wonen, en die kloof wordt groter. Weet u wat big data zijn? Wat een 3D-printer allemaal kan? De mogelijkheden zijn ongekend en de technische ontwikkeling gaat maar door. Zie ook de opkomst van de e-overheid."
De bibliotheek ontwikkelt zich tegen deze achtergrond van een uitleenfabriek van boeken naar een brede maatschappelijke en educatieve dienstverlener, zo maakte Thissen duidelijk. Het DigiTaalhuis past in die transitie.
Dat het DigiTaalhuis van start kon gaan, is te danken aan de PvdA en de ChristenUnie, die de gehele gemeenteraad van Goeree-Overflakkee wisten te verleiden een motie aan te nemen om de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan. Naast het DigiTaalhuis is de Bibliotheek op School het resultaat van deze motie, te beginnen op drie basisscholen. Bibliotheekdirecteur Thissen over deze initiatieven: "Daardoor komen er minder mensen aan de kant te staan."
Vanzelf gaat het niet. Het DigiTaalhuis zal er alles aan moeten doen om mensen te vinden en te interesseren. Leuren en sleuren, noemde Victor Thissen dat. En wethouder Berend Jan Bruggeman (VKGO), die de PvdA en de ChristenUnie alle credits gaf voor het vestigen van de aandacht op het probleem van laaggeletterdheid op Goeree-Overflakkee, zei dat uit het geplante zaadje niet zomaar wonderbonen voortkomen. Daarna opende hij het DigiTaalhuis door met een grote schaar een lint in een ballonnenpoort door te knippen.
De Servische Anna Trajanowic had toen al aangetoond dat je in een paar maanden tijd al een behoorlijk woordje Nederlands kunt spreken, dankzij een taalcursus in de bibliotheek. De afsluiting van de feestelijke opening was in Het Diekhuus. Daar was een optreden van taalkundige en cabaretier Wim Daniëls.

Info:

Het DigiTaalhuis in de bibliotheek van Middelharnis houdt spreekuren op dinsdag, donderdag en elke eerste zaterdag van de maand. Iedereen kan daar terecht met vragen of voor een afspraak met een Taalmaatje. Op donderdagmiddag is er Taalcafé in het DigiTaalhuis. Dat is een inloopactiviteit voor mensen die in Nederland zijn komen wonen.