Afbeelding
Foto:

Blijf bidden voor je kind

Op de cover zet de uitgever met deze woorden in: Kinderen hebben een zondig hart. Ze zijn in zonden ontvangen en geboren. Hoe moeten ouders daarmee omgaan? De puriteinse predikant Hildersham geeft in dit boekje op een indringende wijze antwoord. Christelijke ouders krijgen van hem raad hoe ze hun kinderen moeten opvoeden. Hij wekt ouders er in bewogen woorden toe op alles te doen wat nodig is om hun kinderen bij de Heere te brengen. Dit boekje is samengesteld uit een aantal preken over Psalm 51:7: 'Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, en in zonde heeft mij mijn moeder ontvangen.'
Deze uitgave bevat handvatten en troost voor alle ouders die zich bekommeren om de ziel van hun kind(eren).
Na de inleiding volgen vermaning en aansporing, motieven ten aanzien van onze kinderen, troostrijke motieven ten aanzien van onszelf en motieven ten aanzien van onze plicht tegenover God. Hildersham geeft een vijftal middelen aan tot redding: 'gezag, onderwijs, een goed voorbeeld, toezien op goede invloed buitenshuis en gebed'.
Tenslotte eindigt de schrijver met bemoediging en vertroosting. Een citaat uit dit gedeelte:

'Toch heb ik u, christelijke ouders, nog twee dingen te zeggen tot uw bemoediging en vertroosting. In de eerste plaats wil God de genademiddelen zegenen aan eenieder, en niemand heeft meer reden om daarop te hopen en daar geduldig op te wachten voor zijn kind dan u. God heeft u tenslotte veel beloften gegeven met het oog op uw kinderen (bijvoorbeeld in Genesis 17:7, Psalm 22:31 en Jesaja 44: 3). De vruchten van uw werk komen misschien pas later openbaar, zoals vaak bij rechtvaardige ouders van wie hun kinderen voor een lange tijd een losbandig leven leidden…
Door uw plicht te volbrengen, behaagt u immers God en Hij zal uw arbeid aannemen, zoals blijkt uit Jesaja 49:4 en 2 Korinthe 8:12 en dat zal voor u een onuitsprekelijke troost zijn.
Door uw plicht te doen, hebt u uw eigen ziel vrijgesteld, zodat u zelf nooit meer rekenschap hoeft af te leggen voor de zonden van uw kinderen en het oordeel over hen.'
Het is goed om dit boekje te lezen en ook de lessen te trekken bij de opvoeding: Blijf bidden voor je kind! Van harte aanbevolen.

'Blijf bidden voor je kind', door Arthur Hildersham, een selectie uit zijn preken over Psalm 51:7, gehouden op 22 mei, 29 mei en 12 juni 1627. Samengesteld door dr. Don Kistler, vertaald door Claudia Visser MA. Het is een uitgave van De Banier onder ISBN nr. 9.789.402.906.714; Prijs € 9,95. Een klein formaat uitgave, bijvoorbeeld om uit te delen.


Wandelen met God, leven als Henoch

'Henoch wandelde met God', dat zegt Gods Woord over hem. De Heere is hem op zijn levensweg tegengekomen. Toen is Henoch omgedraaid. Hij is achter de Heere aangegaan en met Hem meegegaan. Wil u weten wat het geheim is van een wandel met God? Ds. J. Westerink laat dat met sprekende voorbeelden uit het leven van Henoch zien. Welk leven kenmerkt hem? Een leven door het geloof, in de verborgen omgang met de Heere, maar ook een getuigend leven, in de soms weerbarstige realiteit van elke dag. Maar… wie wandelt met God is echt gelukkig. En die komt ook eenmaal thuis. Dit boekje is geschreven voor jongvolwassenen.

Ds. J. Westerink is emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Hij diende de gemeente Kerkwerve, Nunspeet, Urk, Bunschoten, Utrecht en opnieuw Urk. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan, o.a. verklaringen over de kleine profeten.

In de inleiding valt de auteur gelijk met de deur in huis: 'Ben jij wel eens jaloers geworden op het einde van Henochs aardse leven, zoals de Bijbel daarover spreekt? Die man is naar de hemel gegaan. Er is niemand die daaraan twijfelt. De Bijbel zegt het met zoveel woorden. Mocht je toch nog vragen hebben bij wat je leest in de oude geschiedenis van de wereld voor de zondvloed, dan krijg je het antwoord op die vragen in het Nieuwe Testament, in Hebreeën 11:5.

Op een heldere Schriftuurlijke en duidelijke wijze tekent ds. Westerink het leven van Henoch, in een tiental hoofdstukken. Hij stelt allereerst de vraag: welke Henoch? Wijst ons ook op een andere lijn. Dan tekent hij de nacht over de oude wereld. Henoch wordt genoemd: deze zevende van Adam. Dan volgt het levensgeheim van Henoch, met een typering van zijn leven. Hoe hij een voorbeeld is geweest. Wat is de praktijk van het wandelen met God? Er ging ook een profetisch getuigenis van hem uit. Er wordt ook gevraagd naar profeten als Henoch, zie in het boek Judas. Tenslotte wordt het levenseinde van Henoch op aarde getekend.

Henoch was niet meer, want God nam hem weg. En hij werd niet gevonden. Henoch stierf niet van ouderdom. Zijn taak hier op aarde was af; zijn werk is klaar. Hij mag thuiskomen als een goede en getrouwe dienstknecht die mag ingaan in de vreugde van zijn Heere. De scheiding van lichaam en ziel was er voor hem niet. Henoch veranderde in een ogenblik. Het reiskleed mocht worden afgelegd; het feestkleed mocht worden aangedaan. Hij mocht ingaan in de rust die overblijft voor het volk van God.

Een leerzaam en onderwijzend boekje, dat niet alleen voor jongeren geschikt is, maar voor alle leeftijden. Neem en lees!

N.a.v. 'Wandelen met God, leven als Henoch' door ds. J. Westerink, een uitgave van Den Hertog, onder ISBN nr. 9. 789.033.129.704; Prijs € 13,90

Afbeelding