First aid kit box with medical equipment and medications for emergency, objects top view
First aid kit box with medical equipment and medications for emergency, objects top view Foto: elenab

EHBO op de middelbare school

In sommige plaatsen is het gebruikelijk dat kinderen die nog op de basisschool zitten een EHBO-cursus volgen. Maar volgens het Rode Kruis is het beter om de vaardigheden op de middelbare schoolleeftijd aan te leren. Onder andere omdat scholieren op die leeftijd voldoende kracht hebben om te reanimeren. Daarnaast kunnen jongeren dan hulp verlenen als er iets met hun ouders gebeurt.

De petitie is een actie van het Rode Kruis en Schok & Pomp. Dat laatste is een start up van jonge, bevlogen artsen die werkzaam zijn (geweest) op de Spoedeisende Hulp. Op de website geeft arts Bernard Leenstra uitleg over de doelstellingen: "Alle Nederlanders kennis van levensreddend handelen, dat is onze missie. En die missie begint bij jou. Tijdens onze interactieve cursus leren jonge, bevlogen artsen je in slechts drie uur de do's en dont's bij een medische noodsituatie. We zijn druk bezig de politiek zo ver te krijgen levensreddend handelen onderwijs op scholen te subsidiƫren. Ook zijn we betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe medische hulpmiddelen om de kans op overleving van een hartstilstand te vergroten. "

Volgens de organisatie is 91 procent van de jongeren enthousiast over EHBO-les op de middelbare school. Ouders zijn nog enthousiaster, daarvan lijkt 93 procent het een goed idee.