Vanaf zondagnamiddag toenemende regenkans

De meimaand die tegen de tiende nog zo'n ruime 5 graden te koud was, heeft dit temperatuurtekort deels gecompenseerd, maar van harte gaat het nog niet. Tot afgelopen donderdag bedroeg het temperatuurtekort ten opzichte van normaal nog zo'n kleine drie graden. Mei 2019 zal uiteindelijk 2 graden te koud eindigen.

Dit betekent dat in een recordreeks (14) van voortdurend te warme maanden er eindelijk eens een maand niet boven de temperatuurnorm zal zijn uitgekomen. Dit heeft overigens niets met 'het klimaat' te maken. Als we het over het (veranderende) klimaat hebben immers beslaat dat een periode van dertig jaar.
Op vrijdag blijft het droog met zonder meer aardige temperaturen van rond 18 graden op de Eilanden.
Vooral na het weekend wordt het weer wat wisselvalliger met toenemende kans op regen vanaf zee. Later op zondag kan dat ook al het geval zijn met wat pech. Het gaat niet bepaald om grote regenhoeveelheden zodat de vrij hardnekkige droogte nog niet wordt verlicht. Het weer zal ook na het weekend z'n typisch Hollandse karakter behouden. Een zwakke tot matige westelijke stroming geeft overigens redelijk weer af met op de meeste dagdelen ook droge condities. Soms kan dus nog wel een regengebiedje onze contreien schampen en dat levert dan hoogstens een paar millimeter water op in Zuidwest-Nederland.
Hitte en ernstige droogte zijn voorlopig niet aan de orde. Er zijn wat aanwijzingen dat het tijdens de eerste juniweek bestendiger zou kunnen worden. Hogedrukgebieden zouden het voor het zeggen moeten krijgen.
In eerste instantie lijkt zich een krachtige rug van hoge druk op te bouwen richting de wateren bij Schotland.
Uiteindelijk wordt het ook warmer. In het gunstigste geval stijgt de temperatuur naar 25 tot 30 graden. Mocht die warmte ook daadwerkelijk naar ons land komen, lijkt het risico op onweer daarna tamelijk groot. Langetermijnvisies duiden op een droge en warme (hoog)zomer, dus het mooie weer komt er nog wel aan.
De kans dat het net zo'n hete zomer wordt als een jaar terug is uitermate klein, puur statistisch gezien al. Toch lijkt het er weer op dat de strandtenthouders een goed seizoen tegemoet kunnen zien.