Afbeelding
Foto:

Opening unieke belevingstuinen bij Nieuw Rijsenburg

Het viel nog niet mee, om de tuinen vlekkeloos te openen, zo ondervond de burgemeester. Het boerenerf was een makkie. Middels het verwijderen van een jutezak kwam de naam van de tuin tevoorschijn: 'De Wurft'. Flakkeeser kan het bijna niet. In de maritieme tuin was het echter een ander verhaal, In deze tuin is een prachtige interactieve boot geplaatst, die op de aloude wijze, met een fles ten doop zou worden gehouden. Helaas wilde de fles met champagne niet meewerken. Na vele pogingen door de burgemeester en medewerkers was de fles niet stuk te krijgen en dus werd hij maar ontkurkt. Dat alles mocht de pret niet drukken. De bewoners genoten in het zonnetje van de festiviteiten, een bakkie, een borreltje en de vrolijke klanken van het Shantykoor.

Participatie

De burgemeester was zeer lovend over de tuinen. "Er zijn veel senioren op het eiland", zei ze. "Ze hebben in het verleden hard moeten werken en nu moeten wij voor hen zorgen. Het is belangrijk, dat ze lichamelijk en geestelijk actief blijven. Vooral mensen met geheugenverlies ervaren vaak onbegrip en hebben steeds minder sociale contacten. De tuinen spelen hier prima op in. Ze nodigen de mensen uit tot beweging, maar is ook een plek voor ontmoeting en ontspanning en dat allemaal vlak bij de woonomgeving. Het heeft dus echt een meerwaarde voor de bewoners van Nieuw Rijsenburg. De thema's landbouw en visserij zijn bovendien heel herkenbaar. Ik ben dan ook enorm trots op dit initiatief, wat een mooi voorbeeld is in onze participatiemaatschappij, en ik dank alle betrokkenen en vrijwilligers voor hun inzet".

Tuinen met een doel

Divisiemanager Yvonne de Waal vertelde in het kort hoe de tuinen zijn ontstaan. "Daar ging een lange weg aan vooraf", legde ze uit. "Het is immers niet zomaar even een tuin inrichten, maar een tuin met een doel. Een belevingstuin in een vertrouwde omgeving, die aansluit bij de leefwereld van bewoners met dementie. De werkgroep is lang bezig geweest met de plannen, maar nu zijn de eerste twee tuinen een feit. Een boerenerf tussen bouwdeel A en B met kapschuur, tractor en dierenweide maar ook een maritieme tuin tussen bouwdeel C en D met strandhuis, belevingsboot en waterelement. Bovendien komt er binnenkort een derde tuin, namelijk een mini-boerderij bij gebouw E. Allemaal dienen ze als middel tot ontmoeting, ontspanning, activiteiten en zintuigprikkeling. Dat alles draagt bij aan plezier, zingeving en zelfwaardering van de cliƫnten met dementie, wat hun leven een stuk aangenamer kan maken".
Yvonne vertelde verder zeer dankbaar te zijn dat zovelen een bijdrage hebben willen leveren aan de realisatie van de tuinen, zowel financieel als door middel van goederen en materialen. Een speciaal woord van dank had ze voor de werkgroep. "Het was soms stroperig en soms zakte de moed in de schoenen, maar de groep heeft doorgezet en dankzij hun inzet, geduld en doorzettingsvermogen is het uiteindelijk toch allemaal gelukt, met deze prachtige tuinen als resultaat".

Quo Vadis

De boot, die te vinden is in de maritieme tuin is speciaal voor Nieuw Rijsenburgh gebouwd door het kunstenaarsduo Thomas voor 't Hekke en Bas van Oerle van Front 404. Ze hebben een oude sloep uit 1940 helemaal opgeknapt en voorzien van een stuurhut, die goed toegankelijk is voor ouderen en mindervaliden. In de boot zijn tal van leuke technische snufjes aangebracht om de beleving nog realistischer te maken. Zo is er een oude radio met verschillende kanalen, waarop vissersmuziek te horen is, maar het mooiste is het scherm achter het roer, waarop beelden geprojecteerd kunnen worden. Hierdoor lijkt het of je echt over de wateren vaart. Een prachtig en uniek project. De eer ging dan ook naar de mannen zelf om de naam van deze bijzondere boot te onthullen. 'Quo Vadis' oftewel 'Waarheen gaat Gij?' De boot zelf gaat nergens meer heen, maar blijft in de tuin van Nieuw Rijsenburgh, waar de bewoners er tot in lengte van jaren van kunnen genieten.

Afbeelding