Wethouder Daan Markwat en Maarten van der Klooster genieten na de officiële handeling in het zonnetje.
Wethouder Daan Markwat en Maarten van der Klooster genieten na de officiële handeling in het zonnetje. Foto:

Projecten Nul op de Meter officieel afgerond

De huizen zijn klaar en bewoond, het zand is grotendeel verdwenen, het gras gaat groeien en de boompjes komen in blad. Kortom, de nieuwe woonomgeving is helemaal klaar voor de toekomst. Reden voor een feestje, vond wooncorporatie Fides, de initiator van de projecten. In het afgelopen jaar zijn vijf woningen opgeleverd in de Oranjestraat in Herkingen en negen seniorenwoningen in de Margrietlaan in Dirksland. Ook zijn er aan de Kortevliet in Dirksland zeventien seniorenwoningen en elf stijlvolle appartementen gerealiseerd. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en wekken zelf energie op.

Innovatief project

De directeur van Fides, Gert-Jan van der Valk, vond dat er reden was voor een feestje nu de projecten zijn afgerond. Het duurde immers allemaal wat langer dan gepland. "Al In februari 2018 werd de eerste paal geslagen, maar ach, zo had u ook wat langer voorpret", sprak hij de nieuwe bewoners gekscherend toe. "Hopelijk is dit het begin van lang vermaak. U heeft een ultramoderne woning, voorzien van alle gemakken, al zal het even wennen zijn, bijvoorbeeld het koken op inductie. Ook zullen er altijd individuele wensen blijven. Uiteraard zijn we net als U zeer benieuwd naar de eindafrekening van de energieleverancier. Elke woning heeft installaties die zelf energie opwekken, zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Deze installaties wekken genoeg energie op voor het verbruik van een gemiddeld huishouden. Het zijn innovatieve projecten en hiermee zijn we de tweede corporatie in Nederland met een NOM certificatie. We hebben het hier eigenlijk best voor goed elkaar. Daarom wil ik ook graag de gemeente bedanken voor de goede samenwerking op het gebied van vergunningen en de infrastructuur. Verder dank aan architect Born en de bouwer Kroon en De Koning, die pittige tijden heeft gekend tijdens de bouw.
De heer Kroon kon dit beamen. "Wij zijn de oorzaak geweest van de vertraging", gaf hij toe. "Lange levertijden en soms te weinig handjes, maar desondanks een strakke planning. In februari 2018 de eerste paal en in december de eerste oplevering. Het was een ambitieus plan, maar we zijn vol vertrouwen en hebben dan ook 25 jaar huurgarantie afgesproken. We wensen iedereen veel duurzaam woongenot".

Woning op maat

Wethouder Daan Markwat was eveneens blij met het resultaat. Duurzaamheid is een van de speerpunten in onze gemeente en daar passen dergelijke projecten prima in. Niet alleen in de particuliere sector, maar vooral in samenwerking met woningcorporaties kan er veel worden bereikt. Het is fijn dat mensen in hun eigen kern kunnen blijven wonen in een woning op maat. En ja, ook wij zijn blij met de goede samenwerking. We hopen in de toekomst op deze voet verder te kunnen gaan.
Tot slot sprak Maarten van der Klooster zijn felicitaties uit aan Fides en de nieuwe bewoners. "Het is een interessante ontwikkeling, met als doel om zonder extra kosten meer wooncomfort te realiseren. Als huurders zijn wij steeds bij het project betrokken geweest. De vraag naar dergelijke woningen neemt alleen maar toe. Nu al is er een tekort. Veel ouderen willen hun eengezinswoning verlaten, maar er moet wel aanbod zijn en het moet financieel mogelijk zijn. Dus fijn dat deze projecten er zijn."
En de nieuwe bewoners? Die zijn allemaal best tevreden en vooral blij dat ze een woning bemachtigd hebben, ondanks de wachtlijsten en zelfs lotingen. Op wat kleinigheden na dan. Te smalle trottoirs in Herkingen, te veel zand in Dirksland, misschien toch wat meer bergruimte in de woning zelf. Maar al met al positieve reacties. De meeste van de probleempjes zijn inmiddels opgelost en de corporatie neemt de opmerkingen mee bij volgende projecten. De eerstvolgende zijn vijf NOM-woningen in Achthuizen, die gerealiseerd gaan worden na de fusie tussen Fides, Woongoed en Beter Wonen. Deze corporatie zal een nieuwe naam krijgen, maar buiten de naam zullen de bewoners er niks van merken, zo werd verzekerd.