Afbeelding
Foto:

Het huis aan de Vecht: vijf vrouwen, vijf geheimen en een landhuis

Het adellijke landgoed met zijn weelderige tuinen, historische bijgebouwen en fascinerende geschiedenis vormt het decor voor de perikelen rondom de vijf vrouwen die om heel uiteenlopende redenen solliciteren naar een baan in Huize Vechtlust. Nienke heeft het moeilijk op haar werk; ze wordt gepest door haar collega's en zoekt een andere baan. Carly staat op het punt om te gaan trouwen als ze ontdekt dat haar verloofde haar bedriegt en Barbara heeft een nieuwe baan nodig omdat ze ontslag kreeg in het ziekenhuis waar ze werkte. Susanne moet noodgedwongen een nieuwe identiteit aannemen en Fien helpt haar neef om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Het is de dames Crispijn, auteurs van onder meer het bekende vierluik 'De seizoenen van het leven', op het lijf geschreven om van deze ingrediƫnten een verhaal te maken dat vanaf de eerste bladzijde boeit. De types worden raak en met humor getypeerd en de gebeurtenissen volgen elkaar in een vlot tempo op. Niet alleen de dames hebben elk hun eigen verhaal en levensgeschiedenis. Ook Huize Vechtlust draagt een rijk verleden met zich mee en heeft door haar grandeur en intrigerende geschiedenis een bijzondere aantrekkingskracht op de nieuwe bewoners en het personeel.

De opening van het nieuwe seniorencomplex verloopt soepel, alle dames verstaan hun taak en het lijkt allemaal op rolletjes te gaan. Maar al snel blijkt dat het niet alles goud is wat er blinkt. Een aantal vreemde gebeurtenissen roept vragen op en veroorzaakt wantrouwen bij het personeel en de bewoners onderling.

Vlot met humor

Het verleden van Susanna achtervolgt haar ook in Wetteringen en Nienke heeft het moeilijk met haar claimende moeder die, ook al woont ze niet meer thuis maar intern met het andere personeel, veel beslag op haar legt. Fien brengt een groot offer door te verhuizen naar Wetteringen om haar neef op het rechte spoor te brengen en Carly ontwikkelt zich tijdens haar werk in de keuken van Huize Vechtlust van een onzekere, gekwetste vrouw tot iemand die weet wat ze wil.

Een samenbindende rol is weggelegd voor Gerben, de huisarts van Wetteringen, die ook de bewoners van Vechtlust onder zijn hoede heeft. Verder worden de gepensioneerde rechter Vrij en de dames Annabel en Hortensia van Slochteren, drie kersverse bewoners van Huize Vechtlust, treffend getypeerd.

'Het huis aan de Vecht' is een luchtig verhaal dat vlot wegleest. Sterk punt is de humor die wordt verweven door het verhaal van de vijf totaal verschillende vrouwen. De dames Crispijn zijn echte observators, zo blijkt uit de pakkende beschrijvingen van de hoofdrolspelers op Huize Vechtlust.

Margreet en Reina Crispijn zijn zussen, beste vriendinnen en co-auteurs. Tip voor de liefhebbers: lees het vierluik 'Het lied van het leven' van de dames Crispijn.