Afbeelding
Foto:

Waarom een christen?

Hoe werkt de auteur de vraag naar het christen-zijn uit? Naar aanleiding van het onderwijs uit Zondag 12 vraag en antwoord 32 van de Catechismus. Hij trekt zo de lijnen naar de Bijbel en het hart van de (jonge) lezer. Dit boekje is geschreven voor jongvolwassenen.

Ds. J. Joppe is Hersteld Hervormd predikant in Oud-Beijerland.

In de catacomben van Rome werd het ichthus-teken regelmatig gevonden. De christenen hadden daar een schuilplaats. Niet-christenen herkenden dit teken niet direct als christelijk, maar in de eigen kring was de betekenis duidelijk. Ook werd het gebruikt om erachter te komen of iemand christen was. De afkomst is uit het Grieks, want ichthus betekent vis en de letters van dit woord vormen een mooie belijdenis: Jezus (Ièsous) Christus (Christos), De Zoon (Uios) van God (Theou) en Redder (Sotèr). Zo'n visje op je bureau of achter op je auto is geen garantie dat je een christen bent. Wat het dan wel is, behandelt ds. Joppe uitvoerig in dit boekje. In een achttal hoofdstukken gaat de schrijver in op de volgende facetten van het christen-zijn: christen-zijn nu, christen door het geloof, onderdaan van Christus, Christus en christen, belijden als profeet, zelfopoffering als priester, strijden als koning en in Christus meer dan overwinnaar.

Hoofdstuk 1 zet in met het teken dat de ISIS strijders aan de christenen gaven, de Arabische letter N (Nasrani), of wel Nazarener. Eeuwenlang gebruiken moslims deze naam om de volgelingen van Jezus van Nazareth aan te duiden. Onder christenen is dit teken inmiddels uitgegroeid tot een internationaal symbool van verbondenheid met vervolgde christenen. Het brandmerk is veranderd in een positief symbool. Waar komt de naam christen vandaan? Vanuit de Bijbel en de belijdenisgeschriften trekt de auteur lijnen naar onze tijd. Na elk hoofdstuk is er een gedeelte om zelf te lezen, bijvoorbeeld uit Handelingen en staan er gespreksvragen om met elkaar over te praten. Die vragen nodigen weer uit om met elkaar van gedachten te wisselen. Zo staat er bij hoofdstuk 1 de volgende uitspraak om op te reageren: 'Ik heb één ding op de christenen tegen: niet dat ze christenen zijn, maar dat ze het niet zijn'.

Aan het volgen van Christus is onlosmakelijk strijd verbonden. Wie tot het christendom overkwam, werd toegeroepen: 'Welkom in de strijd!' Dat gebeurt nog wel eens als jongeren belijdenis doen. De Heere Jezus heeft op Golgotha de strijd tegen de duivel gewonnen en de overwinning behaald en heeft alle macht in hemel en op aarde. Maar dat ligt soms zo verborgen, want de satan doet er alles aan om zijn verloren terrein terug te winnen. Zolang hem nog enige ruimte wordt gelaten, buit hij die tot de laatste millimeter uit. Juist als je door genade een onderdaan van Christus bent geworden, krijg je met de vorst der duisternis te maken. Geen gelegenheid zal hij onbenut laten om je geloof in Christus te ondermijnen. Met alle mogelijke middelen gaat hij de strijd aan. Van Christus heeft hij vooral een grote afkeer. De duivel is echt antichristelijk. Dat is wat anders dan antigodsdienstig of antireligieus. Van de duivel mag je best godsdienstig zijn, zolang je maar zonder Christus blijft. Als je geen last van de duivel hebt en hij je met rust laat, is dat een slecht teken. Mogelijk sta je dan nog aan zijn kant. Wat is bekering dan nodig! ( blz. 96/97)

Het laatste hoofdstuk heeft als titel: 'In Christus meer dan overwinnaar'

Ds. Joppe eindigt met de volgende vragen:

Heb je al met een vrij en goed geweten leren strijden tegen alle vijanden? Wat is het dan een troost wanneer je het nu misschien wel duizenden keren moet verliezen van de zonde, de duivel en al je ongelovige en goddeloze gedachten, begeerten en overleggingen, maar dat je straks met Christus zult regeren. Dan ben je nooit meer onderworpen aan de zonde, geen gevangene meer van satan, maar met Christus koning, tot Gods eer! Dat eeuwige wonder is niet te bevatten, maar het is wel de heerlijke toekomst van eenieder die uit enkel genade door het geloof een lidmaat van Christus is en Zijn zalving deelachtig mag zijn. Heb jij al heimwee naar die eeuwige toekomst met Christus? Om altijd dicht bij Hem te zijn, altijd in Zijn volle gemeenschap, liefde en tegenwoordigheid. Dan bid je mee: 'Maranatha! Kom Heere Jezus, ja, kom haastig!'