Gods tijdspad en plan, met een opdracht en belofte

Wanneer komt dat Koninkrijk?

De Heere Jezus staat samen met zijn discipelen op de Olijfberg, vlakbij Jeruzalem. Het werk hier beneden zit er bijna op voor Hem en dan keert Hij terug tot ZIjn Vader. Hij heeft de pers alleen getreden, de kostbare wijn kwam te voorschijn; niemand van de volken was met Hem. En toch mogen de volken drinken van die zoete wijn van liefde, die Hij mengt.

In de ontmoetingen na de opstanding moeten de discipelen iets van het koninklijke gezien hebben in Jezus. Zijn spreken (zo vol vergevende liefde), Zijn binnenkomst in de gesloten ruimte, de 'donkere' kamer van de discipelen, en Zijn heerlijke glans hebben verraden dat Hij volop verder ging om Zijn Koninkrijk te bouwen. Dit ontlokte de discipelen de vraag: Wanneer gaat U nu eens eindelijk dat Koninkrijk oprichten?

Het is wel heel menselijk om zulke vragen te stellen. Wij willen graag achter de schermen kijken. Het liefst ook nog een beetje mee regeren. De Heere Jezus gunt Zijn discipelen die ruimte niet maar laat het geheel over aan Zijn Vader. Ook nu geeft God ons geen ruimte onze nieuwsgiergheid te bevredigen. Eén ding is wel duidelijk: De Heere Jezus is de Koning van alle koningen en onverstoorbaar gaat Hij Zijn gang in de bouw van Zijn Koninkrijk. Dat Koninkrijk zal geen einde hebben.

In Mattheüs 17 lezen we een voorspel op de hemelvaart. Op de berg waar de Heere Jezus met drie discipelen is, klinkt ineens die stem van de Vader uit de hemel: "Deze is Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik al Mijn welbehagen heb. Hoort Hem!" Hoe zullen zij horen en gehoorzamen?

Wat doet de Heilige Geest?

De Heere Jezus gaat verder met Zijn laatste woorden vlak vóór de hemelvaart. Hij komt met één van de rijkste beloften ooit gegeven. Hij zal samen met Zijn Vader de Heilige Geest uitstorten op de apostelen. Door de kracht van deze Geest zullen zij geschikt zijn om de wereld in te trekken. Het is een weerbarstige wereld. De Heere Jezus heeft ooit gezegd: "Zij hebben Mij gehaat, zij zullen ook u haten." Dat klonk niet heel opwekkend en uitnodigend. Maar ze hoeven er niet alleen doorheen, de Heilige Geest zal in en met hen zijn.

Dit is wel een groot verschil met mensen in de wereld die God niet kennen. Zij moeten alles zelf oplossen. Dat is een zwaar leven! Wat ben je toch diep gelukkig als God met je is. Je hoeft niet je eigen zondepak te dragen en je hoeft niet de wijsheid uit eigen bron te halen. God geeft licht en uitzicht. Het licht van de Heilige Geest maakt de woorden uit de Bijbel de kracht voor je leven. De Heilige Geest drijft je tot gebed om aan God wijsheid, hulp en gunst te vragen. Haat maakt plaats voor liefde. Vergeving ontvang je en mag je óók aan anderen schenken. En dan die wondere ontdekking: Als je anderen vergeeft, ervaar je zelf de genezende kracht ervan in je eigen hart. Zo werkt Gods Geest. Het schept ruimte en rust.

Welk werk wacht de apostelen?

Het mooiste werk dat maar denkbaar is, wacht: GETUIGEN. De heerlijkheid van de enige Naam om zalig te worden, bekend maken. Bekend maken aan mensen zonder onderscheid. Arm of rijk, vergeten of geacht.

De Heere Jezus heeft hierin iets liggen van een bevel én een belofte. Je moet getuigen zijn, maar je mag en zult ook getuigen zijn. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen, de Heilige Geest zal jullie leiden.

Er is nog een andere belofte die zij van langer geleden al meedragen: "De Heilige Geest zal u alles indachtig maken wat Ik gezegd heb." Het onderwijs van de Heere Jezus komt terug in hun gedachten. Ze mogen volop putten uit de Bron en dan zonder grenzen meedelen aan alle volken.

Je zou er zo zin in krijgen in dat voetspoor van de apostelen te gaan volgen. Zo wordt het Licht verspreid in een wereld vol van duisternis. De duisternis begrijpt er niets van, want het Licht is niet te keren. Dat Licht schijnt nu!