Mondelinge vragen van fracties VKGO en PvdA

De Vos (Vitale Kernen) vroeg welke actie het college zal nemen om in 2020 te voorkomen dat personen of groeperingen worden uitgesloten om tijdens de plechtigheid bij de Dodenherdenking op 4 mei hun medeleven te betuigen. Volgens de fractie zou de stichting Gay op Flakkee zich bij de Oranjevereniging Ouddorp hebben gemeld om een bloemstuk te plaatsen tijdens de plechtigheid. Dit zou door de Oranjevereniging in eerste instantie positief zijn ervaren maar een dag later was er een afwijzing omdat - zo vernam de fractie – het hier geen slachtoffers betrof.

Betreuren

Echter stelde De Vos: In deze Wereldoorlog 2 zijn tussen de 5 en 15.000 homo's getransporteerd naar concentratiekampen. VKGO betreurt de geweigerde toestemming en geeft aan de informatie op juistheid te hebben nagetrokken bij de stichting Gay op Flakkee. Burgemeester Grootenboer zei dat zij samen met wethouder Bruggeman betrokken partijen zal benaderen om de exacte toedracht te vernemen. Het gemeentebestuur is duidelijk dat niemand uitgesloten mag worden bij deze herdenking. De organisatie van de plechtigheid berust bij de lokale Oranjevereniging (en). De gemeente faciliteert.

Wachtlijsten Jeugdzorg

Petra't Hoen (PvdA) vroeg welke stappen het college zet om wachtlijsten voor intake in de jeugdzorg te voorkomen. De fractie noemde termijnen van 4 tot 6 maanden en vindt die situatie zorgelijk. Wethouder Bruggeman sprak over 2-2,5 maand. Jeugdzorg heeft bij de gemeente een hoge prioriteit. Er is alle aandacht voor, maar gelet op de beschikbare deskundige capaciteit is het niet mogelijk om zonder wachtlijsten te werken.

Zwembad

Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA) informeerde of de portefeuillehouder in het college in overleg met SRGO al afspraken heeft kunnen maken voor openstelling van het zwembad Zuiderdiep op zondagen. Over dit onderwerp was al eerder een motie ingediend die echter niet op voldoende support in de raad kon rekenen. Nu het zomerseizoen er aan komt wilde de PvdA de stand van zaken op dit punt weten. Wethouder Bruggeman zei dat er overleg is en wordt gevoerd. Dat deze verkenning naar mogelijkheden in de prestatieafspraken wordt opgenomen en dat rond de maand juni er een terugkoppeling naar het college komt hoe met dit punt om te gaan. Hilarisch was zijn opmerking dat er ook technische problemen meespelen omdat het bad "een rustdag" nodig heeft. Van der Meer (EVV) vroeg of De Staver ook een technische rustdag kent. PvdA, VVD en VKGO vinden het jammer dat het er dus naar uitziet dat opnieuw een jaar verloren gaat zonder opstelling op zondag.