Schade en overlast jaarwisseling zijn voor gemeente onacceptabel

"Hier word ik niet vrolijk van. Blijkbaar gaan alle remmen los", reageerde Herweijer (SGP). Er moet echt iets gebeuren om dit te stoppen klonk het. En dat waren de gevoelens bij alle politieke fracties. In de raadsbrief bij het evaluatieoverzicht stelde het college op dit moment nog niet te kunnen aangeven op welke wijze exact komende jaarwisseling getracht zal worden het onacceptabele kostenbedrag te reduceren. Wel is besloten om als gemeente aan te sluiten bij de regionale initiatieven om de overlast en de schade veroorzaakt door het afsteken van (illegaal) knalvuurwerk te voorkomen.

Wat is effectief?

Maar wat is effectief?. Overal een verbod instellen behalve op enkele aan te wijzen locaties?. Mogelijk een pilot suggereerde Tuk (CU) aan. De APV zal in ieder geval worden aangepast en een drietal dorpsraden denken mee over oplossingen / aanpak. Burgemeester Grootenboer wees op de inzetcapaciteit van de politie die vooral gericht is op de nachtelijke uren. Maar geconstateerd wordt dat de overlast al veel eerder op de dag ontstaat. Ook de inzet van boa's kwam ter sprake. Mogelijk kunnen er extra boa-krachten worden aangetrokken.

Onverzekerbaar

De schades bij de jaarwisseling 2018 / 2019 zijn onder te verdelen in vernieling van verkeersborden (56), straatkolken (36) en afvalbakken (30). Diverse soorten straat- en speelmeubilair moesten het ontgelden en er was voor 18.000 euro schade aan straatwerk en 12.500 euro aan abri's. Deze schade in de openbare ruimte is onverzekerbaar en moet worden betaald vanuit de algemene middelen. Het college zou graag schade op de veroorzaker verhalen, maar tijdens de jaarwisseling konden daders niet op heterdaad worden betrapt door politie en of boa's. De burgemeester deed ook een dringende oproep op medewerking vanuit de bevolking. Schade melden. Daders signaleren. Dat kan anoniem en dan kan schade wellicht wel verhaald worden.