Het is Inpiratiecentrum op de Brouwersdam kon worden gerealiseerd met dank aan een subsidie van 1 miljoen van de Europese Unie.
Het is Inpiratiecentrum op de Brouwersdam kon worden gerealiseerd met dank aan een subsidie van 1 miljoen van de Europese Unie. Foto:

De impact van 'Europa' op Goeree-Overflakkee

Inspiratiecentrum

De Europese Unie stelde een subsidie van 1 miljoen euro beschikbaar voor het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam. Het opvallende, met riet bekleedde gebouw was onderdeel van een programma om de aantrekkelijkheid van de Grevelingen te vergroten. Het ontwerp staat symbool voor de verbinding tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. De exploitatie liep uit op een financiƫle flop, ruim een jaar na de opening ging het gebouw dicht vanwege oplopende schulden. Na een periode van leegstand is het gebouw omgedoopt tot Informatiecentrum Grevelingen van Staatsbosbeheer, belangstellenden kunnen er terecht voor informatie over de natuur, fiets en wandelkaarten en de toren beklimmen voor een weids uitzicht.

Pulsvisserij

In de visserijsector is het Europees Parlement momenteel op zijn zachtst gezegd niet populair. Want onlangs is het verbod op de pulsvisserij aangenomen. Ook in Stellendam vist een groot aantal kotters met deze innovatieve techniek, die zorgt voor minder bodemberoering en een flinke brandstofbesparing. Juist vanwege de voordelen voor het milieu is het voor de visserijsector moeilijk te verteren dat ze nu weer een stap terug moeten doen naar een achterhaalde, duurdere vismethode. De visserij is een sector waarin vaak 'landsgrenzen' worden overschreden. Denk aan Stellendamse vissers die in Britse wateren vissen. Daarom wordt de regelgeving voor de visserij grotendeels in Brussel besloten.

Beschermde natuurgebieden

In heel Europa zijn er meer dan 27.000 beschermde natuurgebieden die onder Natura-2000 vallen. Dat wil zeggen dat door de Europese Unie is vastgelegd dat het gebied moet worden beschermd, tot in detail wordt er per gebied vastgelegd wat voor ontwikkelingen er wel en niet zijn toegestaan. Op het eiland maakt onder andere het natuurgebied De Kwade Hoek onderdeel uit van Natura-2000. In de documenten staat onder andere: "De Kwade Hoek is een van de meest dynamische buitendijkse gebieden in Zuidwest-Nederland, waardoor het iets weg heeft van de Waddeneilanden."

Subsidies landbouw

Ondanks dat de hoeveelheid subsidies voor agrarische bedrijven is afgenomen de afgelopen jaren, stromen er nog steeds miljoenen naar het platteland. Dagblad Trouw berekende dat boeren in 2017 gemiddeld zo'n elfduizend euro subsidie uit Brussel ontvangen. Maar er zijn enorme verschillen. Sommige agrarische bedrijven ontvangen tonnen subsidies, terwijl andere het met een tientje per jaar moeten doen. Jonge landbouwers, onder de veertig jaar, kunnen profiteren van een specifieke subsidie om startende akkerbouwers een duw in de rug te geven. Andere subsidies zijn vooral gericht op innovatie in de agrarische sector.

Werknemers

In Nederland en ook op het eiland is in sommige sectoren een schreeuwend tekort aan personeel. Bijvoorbeeld in de bouw en de transportsector. Daarom zijn er op bouwplaatsen en parkeerterreinen steeds vaker vreemde talen te horen. Met dank aan de Europese Unie kunnen mensen uit bijvoorbeeld Polen, Roemeniƫ of Bulgarije zonder werkvergunning aan de slag in de gemeente Goeree-Overflakkee. Op het eiland stonden vorig jaar ruim 250 mensen ingeschreven uit deze landen. Zij doen allerlei verschillende werkzaamheden, van het plukken van tomaten tot het schilderen van huizen en van spruitjes sorteren tot het bevoorraden van winkels met de vrachtwagen.