Temperatuur richting de 20 graden

De ijsheiligen waren weer in het land de afgelopen dagen (11-14 mei) en men leerde vroeger al op school dat het na deze periode niet meer vriest in het land.

Dat is onjuist, want nachtvorst met temperaturen vooral aan het aardoppervlak onder nul komt soms nog voor tot diep in juni. Begin juni 1975 vroor het zelfs nog op gewone hoogte (1,50 meter) en was er veel schade aan het aardappelgewas in het noordoosten van 't land. Temperaturen tot bijna -7 graden werden nog gemeten in het duin bij Schoorl afgelopen maandagochtend. Inmiddels komen de nachttemperaturen minder laag uit en liggen zelfs rond de 10 graden het weekend. De middagtemperaturen komen eindelijk weer eens op 'n aangenaam niveau uit aan het einde van deze week.

Bij de gratie van de soms nog schijnende meizon en de aanvoer van wat drogere en warmere continentale lucht, komen de hoogste temperaturen op Flakkee uit op een graad of 18-19 in het aanstaande weekend. Tevens is er kans op meer bewolking richting het weekend door wat toenemende instabiliteit van de atmosfeer. Er zouden zich enkele stofbuitjes kunnen voordoen vanaf vrijdag, maar veel water komt er waarschijnlijk niet omlaag in het uiterste zuidwesten van de alweer veel te droge provincie Zuid-Holland.

Het zeer krachtige hogedrukgebied dat afgelopen maandag een record luchtdrukstand gaf voor de maand mei (1042 mb.), is in kracht afgenomen, maar in grote lijnen blijft de luchtdruk hoog noord van Nederland. Ook op termijn blijft het prima meiweer min of meer in stand. Zo nu en dan bereikt een regengebiedje onze contreien of wordt een bui losgelaten, maar de betere momenten met zon hebben de overhand. De veel te lage temperaturen die we begin mei nog hadden, keren niet terug. Hoogzomers wordt het evenmin, maar voor de karakteristieke 'meikilten' behoeven we niet te vrezen vooralsnog. De droogte duurt nog wel voort.

Het strandweer is wel wat frisjes de komende dagen met 'n doorstaande noordooster en wat meer wolken. Wellicht komt er een weersverandering in de laatste meifase, wanneer een oceanische trog naderbij komt. Mei 2019 was tot 15 mei nog zo'n 4 graden te koud gemiddeld. Een te zachte maand al met al lijkt eigenlijk al uitgesloten.