Afbeelding
Foto:

Bemoedigingen en tips voor mantelzorgers: Je staat er niet alleen voor

De groep die aangeeft zich de mantelzorg (zeer) zwaar of zelfs overbelastend te vinden, geeft gemiddeld 28 uur per week mantelzorg, tegenover gemiddeld 8 uur per week van de rest van de mantelzorgers. Zo'n 15 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder verleent op een of andere manier mantelzorg. Gemiddeld besteden mantelzorgers zo'n 11 uur per week aan mantelzorg. Het grootste deel van deze groep is veertigplus en vrouwen geven aan vaker mantelzorg te geven dan mannen. (bron: CBS).

Dubbele emoties

Mantelzorger zijn is mooi, maar soms ook moeilijk. Het kan soms ook veel dubbele emoties oproepen. Naast vreugde en dankbaarheid kunnen er ook verwarrende gevoelens ontstaan als verdriet, boosheid en eenzaamheid. Te onderkennen dat je mag huilen als je verdriet hebt, kan dan een opluchting zijn.

Te mogen zorgen voor degene die je na staat, levert naast dankbaarheid vaak ook gevoelens van verdriet op, omdat de beperking of achteruitgang van degene die je liefhebt je ook persoonlijk raakt.

Blijf zorgen voor jezelf, dat is een van de belangrijkste tips van de samenstellers. Alleen door goed voor jezelf te zorgen kun je de zorg voor de ander volhouden. Schroom niet om hierbij hulp van anderen in te roepen. 'Wie zorgt voor de mantelzorger?' is de terechte vraag in het voorwoord van Diederik van Dijk, directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging.

Luisterend oor

Diverse overdenkingen en meditaties vormen een leidraad om na te denken over de rol als mantelzorger in het licht van de Bijbel. Aansluitend worden tips gegeven om over na te denken en mee te nemen gedurende de dag. 'God vergeet je niet' is de titel van één van deze overdenkingen, waarbij de auteur ter overdenking meegeeft of je kunt voorkomen dat je als mantelzorger moe wordt of vereenzaamt. 'Zo ja, hoe? Ligt hier voor de omgeving een taak en verantwoordelijkheid?' De naaste omgeving van de mantelzorger kan veel doen, zo blijkt. Een luisterend oor is hierbij één van de belangrijkste dingen.

Een andere praktische tip is het zoeken van lotgenotencontact (bijvoorbeeld via dementie.nl) of even je verhaal kwijt kunnen via de Mantelzorglijn. Ook is er aandacht voor ondersteuning door bijvoorbeeld het WMO-loket en de NPV-thuishulp. Diverse schrijfopdrachten zijn toegevoegd om gedachten te ordenen en zo nieuwe moed te putten.

Een veelzijdig, bemoedigend en praktisch boekje met concrete tips, dat in samenwerking met de Nederlandse Patiëntenvereniging tot stand kwam. Met als belangrijkste boodschap de bemoediging dat je er als mantelzorger niet alleen voor staat.