Afbeelding
Foto:

Moeskruid, gids voor stille tijd, voor vrouwen

We weten dat de Heilige Geest harten opent, en een verlangen schenkt naar God en Zijn Woord, maar God heeft toch ook middelen gegeven en Hij wil daar ook gebruik van maken. Elise Pater-Mauritz wil vanuit dit besef de lezers meenemen op de ontdekkingsreis aan de hand van het woord MOESKRUID. Elke letter van dit woord is een onderdeel/aspect bij het houden van stille tijd. In dit boek Moeskruid, gids voor stille tijd, voor vrouwen, denk je over de zin en invulling van persoonlijk bijbellezen en gebed en krijg je ook handvatten voor je eigen stille tijd. Telkens zul je ervaren dat wij kunnen planten en natmaken, maar dat het God Zelf is Die de wasdom geeft.
Elise Pater-Mauritz (1988), is getrouwd en moeder van vier jonge kinderen. Zij heeft een weblog over bijbels opvoeden, huishouden en meer: elkedagnieuw.nl. Voor extra materiaal, andere bronnen en video's bij dit boek, zie www.moeskruid.nl.
Op blz. 5 zet dit boekje in met het bekende gedicht van Guido Gezelle: Gij badt op eenen berg alleen… Een diepgaand gebed met betrekking tot het gebed. Hoofdstuk 1 heet: moeskruid en tuinwerk. De schrijfster zet in met een bijzonder voorbeeld uit de klas van een juf.
Een dappere juf deed haar uiterste best om de geschiedenis van David en Bathséba begrijpelijk uit te leggen aan de kinderen van haar klas. Aan het einde van haar vertelling stelde zij een belangrijke vraag: 'Hoe kwam het nu dat David deze zonde deed? Hij was toch een knecht van God?' Het was even stil in de klas. De juf wachtte in spanning af. Hadden haar kinderen er iets van begrepen? Toe stak een meisje haar vinger op. Een beetje verlegen zei ze: 'Ik denk dat David zijn morgengebedje vergeten was, juf.'
Wat een les voor ons allen? We hollen en vliegen vaak door het leven, zonder de tijd te nemen voor Bijbellezen en gebed. Zonder echt stil te worden voor de Heere.
Naast het begin van dit hoofdstuk staat een gedeelte uit Jesaja 55:10 en 11 over de regen en de sneeuw die neerdaalt en de aarde doorvochtigt. Alzo zal Mijn woord, dat uit Mijn mond uitgaat ook zijn, het zal niet ledig tot Mij wederkeren… De Heere kijkt anders naar 'onze' tuin, Hij kijkt niet in de eerste plaats naar wat wij doen. Maar… Hij vertelt wat Hij doet.
Op blz. 16 wordt de MOESKRUID methode uitgelegd. Drie delen komen aan de orde:
Wat en waarom van de stille tijd: deel 1; Hoe kun je stille tijd houden (lessen uit de Bijbel en van vrouwen uit de kerkgeschiedenis): deel 2; Oefening in stille tijd: vijftien Bijbelstudies over het boek Nehemia: deel 3.
M Martha of Maria (hoofdstuk 2)
O en stel mijn Oogmerk in de dag (hoofdstuk 3)
E Het Eeuwige Verhaal (hoofdstuk 4)
S Stille tijd in een niet-stille wereld (hoofdstuk 5)
De uitleg bij deel 2 is praktisch:
K Beginnen met een Kort gebed (hoofdstuk 6)
R Richtingwijzers voor zoekend Bijbellezen (hoofdstuk 7)
UI Uitspreken wat in het hart is (hoofdstuk 8)
D Documenteren & Delen (hoofdstuk 9)
In deel drie wordt teruggegrepen op deel 1 en 2: oefening in stille tijd volgens de moeskruidmethode.
Aan dit boek hebben zeven vrouwen meegewerkt die bereid waren om iets te delen over hun ervaring met stille tijd. Hun reacties kom je in bijna ieder hoofdstuk tegen. Op de laatste bladzijden stellen zij zich voor.
Aan het eind van elk hoofdstuk vind je doordenkers, vragen en ideeën om over te schrijven in je notitieboek. Daarin kun je alles opschrijven wat uit dit boek wilt meenemen. Zo wordt de theorie voor jou praktijk.
Op blz. 163 staan 26 noten, die je kunt gebruiken bij verdere studie.
De Bijbelstudies uit Nehemia worden ingeleid met een aantal vragen, zodat je zelf aan de slag kunt en zo wandel je het hele boek Nehemia door en je krijgt aanvullingen als je aan deze passages niet genoeg hebt.
Extra bij week 1: Lees Jeremia 31-33, waar Jeremia profeteert over de terugkeer van het volk uit de ballingschap; Waarom moest Jeremia in hoofdstuk 32 van de Heere een akker kopen?
Een zeer waardevol boek en al is het speciaal voor vrouwen geschreven, toch kunnen mannen hier ook hun winst mee doen! Zeer warm aanbevolen.