Dreiging van Rusland

Onlangs stond daarover het een en ander in het Reformatorisch Dagblad. Er waren cijfers te lezen die een beeld gaven. Laat ik er eens enkele dingen uit aanstippen. In de eerste plaats heeft Rusland ongeveer 142 miljoen inwoners. Voor het NAVO gebied geldt dat er ruim 900 miljoen inwoners zijn. De Europese Unie telt ongeveer 500 miljoen inwoners. Dergelijke getallen laten zien dat Rusland bij lange na niet in staat is om het westen te overvleugelen. Ook zijn de staande legers nogal verschillend in omvang. Zo zijn er bij de NAVO ongeveer 3,6 miljoen soldaten en heeft Rusland ongeveer 0,8 miljoen mensen onder de wapenen. Bovendien hebben de Russen bij lange na niet het materieel wat het westen beschikbaar heeft. Het westen heeft veel meer vliegtuigen, tanks, en tal van andere zaken. Bovendien heeft het westen een betere techniek. Kortom, Poetin zal het wel uit zijn hoofd laten om het westen aan te vallen. Dat zou voor Rusland een regelrechte ramp betekenen.

Aan de andere kant is het echter wel zo dat de westerse landen wat traag zijn geworden in het op peil houden van hun defensiecapaciteit. Sedert het einde van de Koude Oorlog hebben westerse landen in snel tempo hun defensie lasten verminderd. Inmiddels verkeert over het algemeen het Nederlandse leger in een vrij treurige staat. Om een voorbeeld te noemen: de landmacht heeft jarenlang rond de 1000 tanks gehad. Inmiddels hebben we die allemaal weggedaan en heeft het landleger geen tanks meer. Door een generaal werd het aardig getypeerd als een leger zonder vuist. Het is dus de laatste jaren niet zo best gegaan met de zorg voor onze defensie. We geven er gewoon veel te weinig aan uit. De Amerikaanse president, die voor veel mensen niet veel goeds kan doen, wijst er keer op keer op dat landen hun afspraken moeten nakomen. We hebben in NAVO-verband afgesproken dat we 2% per jaar zullen uitgeven aan defensie. Helaas doen we dat niet, en de Amerikanen stellen daar volkomen terecht vragen bij. Kortom, we zijn rond ons leger veel te laks geworden. Het feit dat een tegenstander verzwakt is, moet ons niet lui maken. Bovendien zijn er andere dreigingen in de wereld. China is een opkomende mogendheid en in het Midden-Oosten is een reële dreiging. Het is verstandig om daarmee te rekenen.

Tenslotte is er nog iets. Het blijkt keer op keer dat de Russen ook andere wapens inzetten om westerse landen te raken. We weten inmiddels allemaal wel dat ze via internet hebben geprobeerd om in 2016 de verkiezingen in Amerika te beïnvloeden. Misschien wat minder bekend is dat er mogelijk tussen Rusland en Oekraïne een hele sterke oorlog aan de gang is via cyber. Rusland probeert om via hackers in te breken in informatiesystemen in andere landen. Soms met een opmerkelijk succes. Het blijkt dat de aard van de oorlogvoering aan verandering onderhevig is. We doen er goed aan om dit soort zaken te onderkennen. We hebben in Nederland gelukkig nog gemotiveerde mensen in ons leger. Laten we proberen daar ook middelen voor vrij te maken. Willen we de vrede waarborgen, dan moeten we ons voorbereiden op de oorlog. Een goede defensie is de beste waarborg voor de vrede.