Afbeelding
Foto:

De invloed van Europa op het dagelijks leven

Tijdens het ontbijt snel even online kijken voor een cadeau voor je broer die morgen jarig is. Bij het bestellen moet de verkoper zorgvuldig met je gegevens omgaan en heb je altijd het recht om het product binnen 7 dagen terug te sturen. In de tas om mee te nemen naar het werk gaat een banaan, Europa heeft wel strenge kwaliteitseisen, maar niet over 'te kromme bananen' zoals weleens wordt beweerd. Onderweg naar het werk even een stop bij het tankstation. Dat de benzine geen lood meer bevat komt door de EU, net als het stimuleren van biobrandstoffen.

Op kantoor aangekomen eerst maar even de e-mail wegwerken. Daar zitten vijf spamberichten tussen. Binnen de EU zijn er gelukkig strenge regels en is het voor de verzender verplicht om aan te geven hoe je kunt afmelden voor nieuwsbrieven en commerciƫle e-mails. Je maakt tussendoor een praatje met een collega die in Helsinki is geweest. Ze vertelt over een aftandse stadswijk die helemaal is opgeknapt en nu helemaal hip is. Een project met subsidie van het EU. Regio's in Europa die achter lopen, kunnen een financiƫle injectie krijgen van de Unie. Een andere collega gaat buiten een sigaretje roken. Binnen roken mag al lang niet meer, de EU verbiedt roken in een werkruimte.

Tussen de middag ga je even op internet rondkijken voor de vakantie deze zomer. In heel de EU heeft iedereen recht op vier weken betaalde vakantie per jaar. Je denkt eraan om met een camper naar Noorwegen te reizen. Binnen de EU reizen is makkelijk, want er zijn geen grenscontroles, je kunt gewoon met euro's betalen en het gebruik van je telefoon kost niks meer dan thuis.

Onderweg naar huis nog even een stop bij de supermarkt op zoek naar een fles wijn. Er is keuze uit Franse, Portugese, Spaanse en zelfs Hongaarse wijn. Producten kunnen binnen Europa probleemloos worden verhandeld en vervoerd, dat was pakweg vijftig jaar geleden wel anders. Toen was het aanbod in de supermarkt veel kleiner. Handig is dat bij zowel de kleine als de grote wijnflessen de prijs per liter staat, dat maakt het makkelijk om de prijzen te vergelijken. Het is een verplichting vanuit de EU. En zo heb je de hele dag door ongemerkt te maken met zaken die door 'Brussel' worden geregeld.

Verkiezingen

Op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Bij de vorige verkiezingen op 22 mei 2014 was de combinatie van ChristenUnie/SGP veruit de grootste partij op Goeree-Overflakkee, gevolgd door de PVV, CDA en VVD. Het is de vraag of er na de gemeenteraad en de verkiezingen voor de Eerste Kamer ook bij de verkiezingen voor het Europees Parlement anders gestemd gaat worden.