Het ceremoniële vlaghijsen op de locatie Ouddorp Duin.
Het ceremoniële vlaghijsen op de locatie Ouddorp Duin. Foto:

Spectaculaire presentaties bij uitreiking Blauwe Vlaggen en QualityCoast Awards

Niet alleen was Goeree-Overflakkee de gastheer op het feest. Het eiland mocht ook ruim delen in de onderscheidingen. Voor deze happening was loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen graag naar Ouddorp afgereisd. Hij overhandigde samen met juryvoorzitter Patrick Poelman de eerste Blauwe Vlag aan loco-burgemeester Tea Both van de gemeente Goeree-Overflakkee. De stranden Westerduinpad en de Brouwersdam (De Kous) in Ouddorp kwamen hiermee in de schijnwerper te staan. Succesvol werden ook de aanmeldingen gehonoreerd voor de jachthavens Middelharnis (met groene wimpel), WSV Goeree (Haven Ouddorp), WSV Oude-Tonge, Marina Port Zélande, Herkingen Marina en WSV Herkingen. Ook diverse havens in de directe omgeving aan Grevelingenmeer en het Haringvliet vielen in de prijzen.

Ceremonie

Met als ceremoniemeester algemeen directeur/gemeentesecretaris Wim van Esch kwamen de gasten voor een goed geprogrammeerd festijn dat met een spectaculaire landing van een parachutist die de QualityCoastvlag- en de Blauwe Vlag aanreikte aan Floor Vermeulen en Tea Both voor het ceremoniële vlaghijsen een extra uitstraling kreeg. In toespraken werd, na het welkomstwoord van de wethouder Tea Both, inzicht verstrekt in de kwaliteitsimpuls en in het duurzaam handelen dat nodig is om voor de vlaggen in aanmerking te kunnen komen.

Trots

Een extra pr-woord van de trotse wethouder kon uiteraard niet ontbreken. De gemeente beschikt over 21 km Noordzeestrand en 100 km kade langs binnenwateren zoals Grevelingen en Haringvliet. Er zijn prachtige natuurgebieden en het aantal toeristen dat jaarlijks het eiland bezoekt blijft stijgen. Inmiddels worden 2,5 miljoen overnachtingen geregistreerd. De gemeente blijft inzetten op kwaliteit, natuur en duurzaamheid en hoopt in 2020 energieneutraal te kunnen zijn. Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen prees de gemeente Goeree-Overflakkee voor haar inspanningen en prestaties op genoemde terreinen. Je moet je kunnen onderscheiden en voldoen aan hoge standaardeisen om kwaliteit neer te zetten. Dat is een marketinginstrument dat landelijk en internationaal aandacht op zich richt.

Programma

In het middagprogramma waren er excursies naar Port Zélande op de Brouwersdam en naar de post van de Reddingsbrigade op het Noordzeestrand. Men kon een informatiemarkt bezoeken waar bedrijven hun innovatieve groene oplossingen presenteerden waarmee gemeenten, hun bedrijven, jachthavens en stranden (nog) duurzamer, groener, schoner en veiliger kunnen maken. Ook werden er themasessie gehouden. Goeree-Overflakkee zette zich deze donderdag weer stevig in de schijnwerper.

Toelichting

Jachthavens die naast een blauwe vlag ook de groene wimpel krijgen voldoen aan de internationale criteria van eisen op gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Steeds wordt aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Voor het verwerven van de QualityCoast Award zijn gemeenten aan de hand van ruim 100 criteria beoordeeld op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, maatschappelijk welzijn, bedrijven en gastvrijheid gemeente krijgt. QualityCoast is 's werelds grootste programma voor duurzaamheid en kwaliteit voor kustgemeenten. Daarnaast is er het Green Destinations programma waaraan alle gemeenten kunnen deelnemen. Beide programma's worden aangeboden door de Stichting Green Destinations, die ruim 150 gemeenten en regio's ondersteunt in bijna 50 landen.

Met een parachutist werden de QualityCoast- en blauwe vlag op
het speelduin bij de Houten Kaap gedropt.
Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen, loco-burgemeester
Tea Both en juryvoorzitter Patrick Poelman bij de overhandiging van de blauwe vlag 2019 voor de stranden Westerduinpad en De Kous.