Na zaterdag sterk weerherstel

Het meiwintertje met in het uiterste zuiden van het land nabij Vaals nog zo'n 4 centimeter sneeuw het afgelopen weekend is alweer voorbij. Veel kouder dan het voorbije weekend kan ook bijna niet. Die nogal zeldzaam koude fase zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur tot 8 mei 5 graden onder normaal lag. Een groot contrast natuurlijk met de voorgaande maanden die allemaal veel te mild waren in dit land. Uiteraard zal het overschot aan kou wel weer gecompenseerd gaan worden later in deze meimaand. Het is best mogelijk (zie vorig jaar) dat de middagtemperatuur binnen twee weken tot ongeveer 28 graden stijgt. De maand mei is natuurlijk een overgangsmaand bij uitstek met soms enorme temperatuurovergangen. Binnen koud een week tijd kan zelfs het van matige vorst aan de grond tot ronduit tropenwaarden gaan.

Het weer wordt nog niet veel beter tot komende zondag. Regenstoringen blijven even op de loer liggen. Er stelt zich tijdelijk een zuidwestcirculatie op richting het Noordzeegebied inclusief de nodige waterdragers. Voor de levende natuur en de landbouw prima natuurlijk dat er weer wat water zal vallen tot zondag. Woensdag trok 'n eerste verbrokkelde regengebied over en gaf al enkele millimeters water op de Eilanden. Donderdag bleef het relatief droog met slechts enkele buien. Tussendoor was er ook flink wat zon. Vooral rond zaterdag kan een tweede regengebied ons net schampen. De regenval lijkt mee te vallen, maar allerlaatste ontwikkelingen van het Amerikaanse weermodel laten wat intensievere regen arriveren dan.

Daarna en zeker rond zondag treedt er zo goed als zeker snel stabilisatie op in de Benelux. Noordelijke hoge druk tracht zich netjes uit te breiden via Scandinaviƫ richting onze contreien. Met een voornamelijk noordcomponent in de wind treedt dan weliswaar stabieler weer op met royale zonnige perioden, maar het temperatuurbeeld blijft nog wat povertjes met middagtemperaturen dichter bij de 15 dan bij de 20 graden.

Op de middellange termijn oogt het nog niet hyperstabiel. Na weliswaar een fase met mooi en vrij warm weer lijken de opkomende regengebieden er toch weer steeds aan te pas te gaan komen op termijn. In mei 2008 gebeurde dat niet en die maand was dan ook de zonnigste, warmste en droogste maand ooit!