Afbeelding
Foto:

Bewoners Langeweg Middelharnis/Sommelsdijk zijn drukte zat

De familie Adriaansen, wonend aan de Langeweg, heeft al lange tijd het probleem van de toenemende verkeersintensiteit op de Langeweg ter sprake gebracht bij de gemeente. Zichtbaar resultaat heeft dit tot nu toe niet opgeleverd. En dat vinden ze jammer, want zij en andere bewoners vinden dat het zo niet langer door kan gaan. Misschien hebben ze gelijk, want wie op een gewone doordeweekse dag langs de Langeweg loopt, ziet ouders met kinderen op de fiets tussen het verkeer laverend, om hun kinderen naar scholen te brengen of te halen. Vrachtwagens die de winkels bevoorraden en zorgen voor de aanvoer van bouwmaterialen naar de nieuwbouwlocaties op de Westplaat en tractoren die grondtransporten verzorgen maken de Langeweg levensgevaarlijk voor fietsers. In het najaar dragen de gigantische vrachtwagens tijdens de bietencampagne ook niet bij aan de verkeersveiligheid op de Langeweg. De bewoners voelen zich machteloos, want voor hun gevoel worden er door de gemeente te weinig maatregelen genomen voor deze weg, die eigenlijk niet meer geschikt is voor de huidige verkeersdrukte. Daar komt nog bij dat deze weg op rustiger momenten, bijvoorbeeld in de avonduren "verandert in een racebaan". Verder gaat het de familie Adriaansen niet alleen om de verkeersveiligheid en de drukte, maar ook de daaraan gekoppelde geluidsoverlast en de luchtverontreiniging. "Doorgaans wordt in een dorpskern een norm van 48 db gehanteerd als acceptabel. Bij een toenemende intensiteit wordt deze norm gruwelijk overschreden. De gemeente zou aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden voor de overlast en de schade van bv afnemende luchtkwaliteit".

Toenemende drukte

"De verkeersintensiteit op een doorgaande 30 km weg is circa 4000 verkeersbewegingen per etmaal. Voor zover bekend zitten we nu op 7000 bewegingen. Totaal onacceptabel. De gemeente tolereert een niet-acceptabele situatie. Wij kunnen als bewoners geen geluidswal aanleggen. Misschien kan ik dan een claim neerleggen bij de gemeente…"

Oplossingen

Of de bewoners zelf oplossingen voor het probleem weten? Er moet, volgens hen, haast gemaakt worden met het aanleggen van een rondweg, die al jarenlang onderwerp van besprekingen is. Daarnaast moet er veel meer gecontroleerd worden op snelheid en op onveilig verkeersgedrag. De familie Adriaansen heeft zelf bijna iedere dag een container met '30' op het trottoir voor hun huis neergezet. Ze krijgen er veel positieve reacties op, maar echt helpen doet het niet. Volgens de bewoners zou het misschien helpen als er duidelijk wordt aangegeven dat het een 30 km-weg is.
De onveiligheid van de Langeweg geldt niet alleen voor de combinatie fietsers/auto's. Voetgangers op het trottoir hebben ook niet veel ruimte. Als auto's elkaar passeren, is het niet uitgesloten dat je als voetganger op het trottoir een tik van een buitenspiegel moet incasseren. Naast elkaar lopen is bijna niet mogelijk op het smalle pad.

Klankbordgroep

De heer Adriaansen heeft actief meegedacht over de verkeerssituatie van de Langeweg en op andere plaatsen in Middelharnis. Hij heeft deelgenomen aan de Klankbordgroep Verkeer, die was ingesteld rondom de eventuele aanleg van de rondweg om Middelharnis en Sommelsdijk. Dit was nog voor de gemeentelijke samenvoeging. Ook via andere wegen heeft men regelmatig contact gehad met de gemeente. Maar dit heeft niet tot enig resultaat geleid. "De oorzaak van de toegenomen drukte wordt dan uitgelegd en dat begrijp ik allemaal wel, maar het lost niets op". Verder hebben bewoners meerdere malen contact gehad met de politie, "maar zij kijken de andere kant op en doen niets aan de situatie".

Social media

Ook via de sociale media laten mensen weten zorgen te hebben over de verkeersveiligheid en deze zorgen betreffen niet alleen de Langeweg, maar ook andere gevaarlijke punten in Middelharnis/Sommelsdijk worden genoemd. Hieronder volgt een bloemlezing uit de reacties.
Iemand oppert om de Langeweg binnen de bebouwde kom af te sluiten voor auto's. Een mevrouw valt het op dat de mensen slecht omgaan met verkeersegels. Als voorbeeld noemt ze de T-kruisingen Langeweg/Beneden Zandpad en Langeweg/Krakeelstraat, "hoe vaak men daar gezamenlijk de boel vast rijdt!! EN niemand weet wie er eerst mag??? Vervolgens halen fietsers in over de stoep... en mag je als moeder je kroost heel rustig en duidelijk vertellen hoe het allemaal hoort...".
"Levensgevaarlijk", zo wordt de Langeweg genoemd. "Komend vanuit de Van Aerssenstraat krijgen we op de fiets (en ook met de auto) zelden voorrang. Wat we wel krijgen, zijn middelvingers en grote monden als we toch een keer voorzichtig doorrijden. Deze situatie blijkt bij meerdere kruisingen op de Langeweg voor te komen. De kritiek is over het algemeen dat er veel te hard gereden wordt. "Ze rijden als gekken". Maar ook de fietsers gaan niet vrijuit. "Ze blijven gewoon met hun drieën naast elkaar rijden."
Onder de reageerders op Facebook blijkt dat de suggestie om de Langeweg éénrichtingsverkeer te maken bijval krijgt. "Hobbemastraat heen en Langeweg terug". Iemand verzekert dat het "doodeng is om de Langeweg per fiets te berijden".
Een scootmobielrijdster klaagt "dat ze regelmatig met haar scootmobiel wordt afgesneden." "Of wordt er gescholden door het open raam van een auto dat je aan de kant moet. Nou, dan schrik je wel en wat is dan voorrangsweg van rechts?"
Ook blijkt dat de regels van de verschillende zebrapaden door automobilisten niet worden nagevolgd.
Andere straten in het centrum van Middelharnis moeten het ook ontgelden wat de verkeersveiligheid betreft: "Wat denk je dan van de Hobbemastraat... dat is helemaal één brok ellende, daar moet ik met collega's de kinderen ophalen voor onze taxibusjes... Ongelooflijk als je ziet wat een capriolen de auto's en bussen en het overige verkeer daar uithalen... Je bent je leven niet zeker daar". "Daar zouden ze eens maatregelen moeten nemen... maar je ziet er nooit iemand…"

De gemeente

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van half maart kon worden geconstateerd dat ook de raad zich zorgen maakt over de verkeersproblematiek in en rondom Middelharnis. Het huidige wegennet zit aan de maximum capaciteit. En vooralsnog is er geen oplossing. In het tweede kwartaal van dit jaar zal het college met een voorstel aan de gemeenteraad waarin noodzakelijke maatregelen zullen worden gepresenteerd. Ook zullen er voorstellen worden gepresenteerd in het kader van het 'autoluw' maken van het centrum van Middelharnis. Totdat een en ander zal worden uitgevoerd, zullen de bewoners en gebruikers van een aantal wegen in Middelharnis/Sommelsdijk nog niet verlost zijn van de overlast.