Column: Verspilling en niet leverbare middelen

In de apotheek krijgen wij niet meer gebruikte medicatie aangeboden ter vernietiging. Dat is goed, want de gemeente haalt dit bij ons op en zorgt voor een goede vernietiging. Zo komen deze stoffen niet zomaar in het milieu terecht. Maar soms vraag ik me wel eens af. Afgelopen week kregen wij in de apotheek 4 doosjes van een zeer duur middel terug. Duur? Nou ja, 4500 euro voor 120 tabletten is best duur. In dit geval ging het om een soort chemokuur, waarbij 1 doosje per maand gebruikt moet worden. Dit is in een ziekenhuis in Rotterdam verstrekt voor 5 (!) maanden tegelijk. De patiƫnt is nu gestopt met de tabletten en we kregen 4,5 doosje (lees ruim 20 duizend euro) aangeboden ter vernietiging. Als iemand dure tabletten nodig heeft, is dat natuurlijk prima. Maar waarom geef je in dit soort situaties voor 5 maanden tabletten mee? Bizar!
We zien dit ook vaak als iemand naar een specialist moet. Er is dan net voor 3 maanden medicatie verstrekt, maar er komt een nieuw recept. Oude doosjes worden vernietigd en nieuwe geleverd. In heel veel logische situaties kan met een beetje helder verstand veel verspilling worden voorkomen.

En intussen willen de verzekeraars dat we juist voor langere termijnen gaan afleveren. En dit terwijl er heel veel middelen nu al niet of zeer slecht leverbaar zijn. Dat dit met het huidige beleid te maken heeft, waarin verzekeraars de merken bepalen en alles zo goedkoop mogelijk moet, snappen wij allemaal heel goed. Natuurlijk moest er een aantal jaar geleden druk worden uitgeoefend om de middelen goedkoper te krijgen, maar het slaat nu door. Meer dan 600 middelen niet leverbaar. Daar zijn wij in de apotheek dagelijks mee bezig. Ongeduldige mensen die weer vergeefs naar de apotheek komen voor hun medicijn. Maar van de verzekeraars en de overheid mag er niet worden gesproken over een aanpassing van het zogenaamde preferentiebeleid. Om de aandacht af te leiden, wordt dan naar buiten gebracht dat een medicijnrol zoveel duurder is dan losse medicijnen. Ja, dat klopt inderdaad. Vroeger (jaja, ik weet het) zette de thuiszorg de medicatie uit. Dat mocht niet meer, het zou minder veilig zijn en het was te duur. Nu is de standaard dat dit in een medicijnrol zit. En zo'n rol produceren, dat kost geld. Maar het heeft ook heel veel verbetering opgeleverd en is een hulp voor veel mensen. Er wordt dan net gedaan alsof de apotheek daar geen werk aan heeft, maar daar wil ik u best eens in meenemen. Wijzigingen moeten secuur worden doorgevoerd. Tussentijdse wijzigingen zijn het meest lastig voor iedereen en daarbij het meest onveilig, omdat er veel mis kan gaan. Alleen al bij fouten bij het toedienen van medicatie worden jaarlijks 16 duizend mensen opgenomen in het ziekenhuis. Maar ook dit zal wel goedkoper moeten. En de ziekenhuiskosten die daardoor hoger worden? Ach, dat is een ander potje.

Heeft u vragen over uw geneesmiddelen, over bijwerkingen of over het gebruik ervan? Neemt u dan gerust contact op met de apotheker. Ook is het mogelijk om uw medicijnen samen met u allemaal uitgebreid door te nemen.

Boudewijn v.d. Aarsen
Apotheker