Afbeelding
Foto:

Brug naar Genesis V

Als auteur besef ik dat ik met al dit werk nog maar nauwelijks de toplaag van deze waarheden heb omgewoeld. Omdat ik van kinds af aan met de Bijbel ben opgevoed, was ook Genesis een boek waarmee ik vertrouwd was. Hoeveel keer zullen de geschiedenissen uit dit Bijbelboek mij niet zijn voorgelezen of verteld? Maar toen ik het vers voor vers ging doorwerken, liet God mij verrassende waarheden en ook verbanden met óns leven zien. Vaak moest ik uitroepen: 'Wat ken ik nog weinig van de diepten van Gods Woord!' Dat hoeft ons niet te verbazen. Want de Bijbel is he Woord van God; en alles in en van God is oneindig. Wanneer wij de Schrift lezen en bestuderen, moeten wij dat daarom altijd met ootmoed doen. God belooft: 'Hij zal de zachtmoedigen leiden in het recht, en Hij zal de zachtmoedigen Zijn weg leren' (Ps. 25:9).

In de inleiding staan instructies hoe je met dit boekje om moet gaan.

Ten eerste: waarom ga ik dit boek lezen? Niet alleen om je tijd te vullen, of omdat het moet, of voor ontspanning, maar dit boek neem je om iets te leren. Want dan lees je voor je eigen bestwil.

De volgende vraag is: Wat wil ik leren van dit boek? De schrijver stelt hierbij indringende vragen: Ben jij op zoek om gered te worden? Wil je leren hoe je beter kunt leven? Wil je weten wat Gods wil is in jouw leven? Is het voor jou belangrijk te weten hoe je tot vreugde van God, onze Schepper kunt leven? Is de zondigheid van je hart een last voor je? Verdriet het je dat je hart vaak zo koud is tegenover God? Deze en andere vragen worden in dit boek beantwoord, want je leest daarin het Woord van God. De HEERE beantwoordt al jouw vragen in de Bijbel.

Tenslotte is het belangrijk om de vraag te stellen: Hoe kan ik deze dingen leren uit dit boek? Alleen door het boek te lezen? Is dat doordat je eenvoudig je hart opent en gelooft? Kies jij ervoor om jezelf te veranderen als je leest wat God wil? Nee! Op die manier kun je niets leren. Nodig is dat de kracht van de Heilige Geest je hart opent voor wat God zegt in Zijn Woord. Het is daarom onmisbaar voor je de Bijbel leest, te bidden tot God!

Dominee Vergunst komt heel dicht bij de jongeren. Hij neemt je als het ware bij de hand en leidt jou door het laatste deel van Genesis. Naast de tekst geeft hij een korte verklaring en een gedeelte om over na te denken. Dit boekje zet in bij Genesis 38. De titel is: Nooit zonder God op pad. Waarom dit gedeelte in Gods Woord terecht is gekomen? Het kleine volkje Israël moest bewaard blijven. Ze mochten niet overweldigd worden door de cultuur van Kanaän. In de tweede plaats is dit hoofdstuk nodig om licht te werpen op Gods reddende genade in het leven van Juda. Het beeld dat in dit en het vorige hoofdstuk van Juda geschetst wordt, vormt een scherper tegenstelling met wat we later over hem lezen.

Juda heeft in zijn leven verschillende zondige keuzes gemaakt, die tot groot verdriet en veel spanningen in zijn gezinsleven leidden. Het vertrek naar Adullam lijkt niet nodig geweest te zijn. Het besluit om van thuis weg te trekken was zeker niet wijs. Maar dat Juda besloot te trouwen met Sua, was een heel grote fout: zij was een Kanaänitische, daar kon toch geen goede invloed van uitgaan?

Iedere keuze van jou/ons heeft goede of slechte gevolgen. Veel keuzes kun je niet meer ongedaan maken. Je hele leven zul je de gevolgen ondervinden. Laat Gods geopenbaarde wil je richtsnoer zijn bij al je keuzes. Begin nergens aan zonder te onderzoeken wat God er in Zijn Woord over zegt, en zonder om Zijn goedkeuring te vragen. Dat deed Mozes, toen hij bad: 'Indien Uw aangezicht niet medegaan zal, doe ons vanhier niet optrekken (Ex. 33:15)

De vijf deeltjes Brug naar Genesis zijn een bron van leerzame lessen. Niet alleen voor jongeren, maar ook ouderen kunnen er hun winst mee doen. Van harte aanbevolen!