Bevrijdingsdag

De bevrijding bepaalt ons in de eerste plaats erbij dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Wij mogen in dit land de Heere in vrijheid dienen naar Zijn Woord. Er is niemand die ons zal beletten om in de Bijbel te lezen. Ook zal niemand ons tegenhouden als we naar de kerk gaan. Weliswaar zijn er in onze samenleving ernstige ontwikkelingen, maar we kunnen in vrijheid leven. Het is goed om zich te realiseren dat vrijheid ook iets heeft gekost en zal blijven kosten. We kunnen niet zomaar de gedachte koesteren dat in de toekomst de vrijheid om de Heere te dienen er zal zijn en blijven. Er zijn genoeg landen in de wereld waar het heel anders is. Open Doors, een organisatie die zich bezighoudt met geloofsvervolging, geeft elk jaar een lijst uit met landen waar geen vrijheid van godsdienst is. Noord-Korea is het land waar de verdrukking heel erg is. Ook in islamitische landen is soms weinig van vrijheid te bespeuren. Dat zijn zaken die te denken geven.

In de tweede plaats moeten we bedenken dat vrijheid een kostbaar en kwetsbaar bezit is. Onlangs las ik in de krant een vraaggesprek met een leider van de Joden in Duitsland en het blijkt dat het antisemitisme hand over hand toeneemt. Joden voelen zich niet meer echt veilig in Europa. Uit Frankrijk bijvoorbeeld vertrekken heel veel joden naar Israël. En zo zijn er allerlei signalen dat sommige bevolkingsgroepen steeds minder vrij zijn. De haat tegen de Joden is vooral erg omdat juist in de wereldoorlog de Joden enorme slagen hebben gekregen. De nazi's hebben ruim 6 miljoen joden vermoord. Op sommige scholen schijnt dit niet eens verteld te mogen worden, want dan komen er problemen in de klas. Naar men zegt is vooral vanuit de radicale moslimwereld de haat tegen de Joden groot. Het is dus best oppassen met onze vrijheid. We moeten er oog voor hebben dat we in een land leven waar dingen niet meer vanzelfsprekend zijn. En de herinnering aan de bevrijding kan dan tevens een appél zijn om waakzaam te blijven. We mogen best de dingen uit de geschiedenis in herinnering houden. Er is een bekend spreekwoord dat zegt dat iemand die zijn geschiedenis vergeet, veroordeeld is hem weer over te doen. Dat maakt het vergeten van het verleden ook zo ingrijpend.

Tenslotte mogen we in de bevrijding vooral Gods goede hand zien. Wij geloven dat God de geschiedenis leidt en bestuurt. De Heere heeft ons de vrijheid weer gegeven. Het nazidom was een duivelse opvatting die miljoenen mensen het leven heeft gekost. We mogen gerust de Heere danken dat wij weer in een vrij land wonen. Al de jaren na de wereldoorlog hebben we vrede en voorspoed gehad. We leven bovendien in een van de meest welvarende landen van de wereld. Helaas heeft al die goedheid van God ons geen stap dichter bij Hem gebracht. Daarom mag een dag als 5 mei ook wel een bezinningsdag zijn. Wat zullen we de Heere vergelden voor alle weldaden aan ons bewezen? Als dat mag leven, weten we iets van de ware vrijheid. Die vrijheid ligt in de Levensvorst. Gelukkig zullen we Zijn onderdaan zijn.