Afbeelding
Foto:

Hoe staat het met elektrisch rijden?

In 2014 waren er nog geen vijfduizend volledig elektrische auto's in Nederland, de teller staat nu, vijf jaar later, op ruim 53.000. De stijging gaat hard. In maart dit jaar werden er bijna 2.400 elektrische auto's meer verkocht dan in maart vorig jaar. Van iedere tien verkochte auto's is er momenteel één elektrisch. Nederland is met die cijfers een grote speler op het gebied van elektrische auto's. Dat is mede te danken aan de goede infrastructuur, er zijn in vergelijking met andere landen veel laadpalen en laadstations beschikbaar.

Op dit moment is de Tesla Model3 een verkoophit. Later dit jaar komen de eerste volledig elektrische modellen van Audi en Mercedes op de markt. Dat zijn grote en kostbare modellen, maar daarnaast komen er meerdere kleine modellen op de markt, waarvan de prijzen beginnen bij 22 duizend euro. Bijvoorbeeld de Volkswagen e-Up en de SEAT eMii. Maar voor veel modellen is nog onduidelijk wanneer de eerste de showroom van de dealer uitzoeft.

Amsterdam wil benzine- en dieselauto's uit de stad weren om te zorgen voor schonere lucht in de binnenstad. Volgens de Amsterdamse wethouder Dijksma is vieze lucht een sluipmoordenaar. En staan alleen roken en de combinatie van weinig bewegen en ongezond eten hoger op de ranglijst met risico's voor de volksgezondheid.