Ronduit koud meiweekend

De afgelopen grasmaand was de zestiende maand op rij met een te hoge gemiddelde temperatuur. De maand begon koud met op 10 april nog een negatief gemiddelde van ongeveer een graad op Flakkee. Daarna werd het snel warmer en een week terug zaten we alweer zo'n slordige twee graden boven de norm. Uiteindelijk kwam april van 2019 uit met een temperatuuroverschot van zo'n ruime anderhalve graad. De vraag is wellicht of ook de maand mei weer te hoog zal uitkomen met de gemiddelde temperatuur?

De start van de bloeimaand is in ieder geval tamelijk koud. Regelmatig startte mei koud zoals in 1979 (na de beruchte strenge winter van dat jaar). Op 2 mei 1979 lag er op sommige stekken zelfs een paar centimeter sneeuw. De kans op wat sneeuwvlokken is trouwens niet helemaal uitgesloten tijdens het aanstaande weekend. In een zich dan opstellende kille noordstroming wordt een portie kou meegenomen uit het hoge noorden. Op vijf kilometer hoogte boven Zuid-Holland koelt het af tot bij de -35 graden en ook op 1500 meter hoogte vriest het tot zo'n 7 graden. De paar buien met onder andere fijne stofhagel die dan vallen kunnen ook wat gesmolten sneeuwvlokken opleveren. De kans is trouwens klein dat er iets van blijft liggen op het gazon of de auto.

Buiten die paar kille meibuien om wordt 't nog net een graad of 10 op 3 en 4 mei, maar in een stevige bui is het ronduit koud. Als er even voldoende intensieve neerslag valt kan het pardoes afkoelen naar zo'n 5 graden overdag. Regelmatig komt ook de voorjaarszon tevoorschijn in de van origine maritiem polaire lucht. Mocht de zon fel schijnen na zo'n bui, dan kan het fenomeen van de 'rokende daken' zich voordoen. De zon verwarmt het nog natte dak dan flink zodat sterke verdamping van het vocht optreedt. In de nog lage omgevingstemperatuur van een graadje of 6-7 in de schaduw condenseert de boel dan nagenoeg direct, waardoor de daken even lijken te stomen. Na het komende weekend krabbelt de temperatuur weer wat op zonder dat het ronduit warm wordt. Vooral vanaf 7 mei is het weer periodiek regenachtig in Zuidwest-Nederland met oceaanstoringen via Engeland. Voor pakweg half mei lijkt voorzomerse warmte niet aan de orde in ons land.