Afbeelding
Foto:

In het net van het Evangelie

'In het net van het Evangelie' bevat tien nagelaten preken van Joseph Alleine. N.A. Eikelenboom heeft ze voor het eerst uit het Engels vertaald in het Nederlands.

Wie was Joseph Alleine? Een puriteins predikant in Taunton, in het zuidwest van Engeland. Van hem is bekend dat hij in zijn korte leven (1634-1668) met grote ijver zijn ambtswerk heeft mogen vervullen. Hij drong er bij zijn hoorders op aan om voor hun behoud tot Christus te gaan. Opvallend is deze preken is zijn aansporing bij de hoorders om een strikte christelijke levenswandel, om andere daarin tot een voorbeeld te zijn.                        

Alleine is vooral bekend geworden door zijn indringende werk Alarm voor onbekeerde zondaars, dat later ook verscheen onder de titel Een betrouwbare gids naar de hemel.

Voor het eerst verscheen deze bundel onder de titel 'Remains'. Deze Remains omvatten zestien verhandelingen, waarvan er in 2003 zes in het Nederlands verschenen onder de titel Uitnemende liefde, gehouden ter gelegenheid van de bediening van het Heilig Avondmaal, drie toespraken naar aanleiding van actuele gebeurtenissen in de tijd van Alleine, en tien preken die nu voor het eerste in een Nederlandse vertaling verschijnen. De ene keer zijn de preken opgetekend tijdens de kerkdienst, andere preken zijn van zijn hand.

Uit 'Ten geleide' citeren we Richard Allan – waarschijnlijk de schoonvader van de auteur – 'dat de Geest van de levende God, Die op zo uitnemende wijze het hoofd van deze godzalige man heeft toegerust, zijn hart heeft doen ontvlammen en zijn leven heeft vervuld, deze heilige regels moge bezielen, opdat er ertoe mogen bijdragen dat ze werkzaam zullen zijn en hun stempel zullen drukken op de ziel en het lichaam van de lezer'.

De titels van de preken zijn: In vrede heengaan (Lukas 12:19 en 20; Zelfonderzoek (Ps. 4 :5); het hart brengen tot plicht (Deut. 32:46); zielen winnen voor Christus (Spreuken 11:30); het gevaar van de vormendienst (Openb. 3:); klacht van de kerk (Ps. 74:1); de Zaligmaker geboren (Lukas 2:10 en 11); werkzaam in het dienen van God (Fillip. 3:14); Gods neerbuigendheid jegens de mens (Psalm 144:3); het wezen van de wedergeboorte (Lukas 15:23 en 24).

In de vierde preek: 'zielen winnen voor Christus' komt de volgende passage voor: Spreuken 11:30: 'Wie zielen vangt, is wijs.'

… De rechtvaardige is nuttiger dan anderen: 'De vrucht des rechtvaardigen is een boom des levens.' De rechtvaardige is geen dorre boom; nee, hij is net als Jozef een vruchtbare tak. Zijn vrucht is een boom des leven. Zoals de boom des levens leven zal geven degenen die ervan eten, doet de vrucht van de rechtvaardige dat ook. Zij die naar zijn raad willen luisteren, zullen met hem delen in het eeuwige leven. Terwijl anderen zijn als de doornen en distels, zonder vrucht, zonder nut, zonder waarde in Gods wereld, is de rechtvaardige een vruchtbare boom, en als een boom des levens midden in de wereld. Het tweede. Hij is bekwamer en wijzer dan anderen. Zou u eens willen weten waarin zijn wijsheid gelegen is? Het is daarin dat hij zielen vangt.

… Het is de plicht van een gelovige om zielen te winnen. Hoewel hij thuis moet beginnen, bij zijn eigen ziel, moet hij het daarbij niet laten. Hij moet om zich heen kijken naar andere zielen.

Het tweede. Het is zijn wijsheid… Zij zijn de wijzen, die anderen tot rechtvaardigheid brengen (zie Daniël 12:3).

Indringende preken, waar niemand zonder schuld onder uitkomt. De puriteinen hebben naast een duidelijke uitleg ook de bewogenheid met zondaars en een aansporing tot hun behoud.

Neem, lees en neem het voor uzelf en anderen ter harte.