Afbeelding
Foto:

Huis van de toekomst

Duurzame innovaties

Wie denkt dat duurzaamheid beperkt is tot windmolens en zonnepanelen, heeft het mis. Er zijn nu al dakpannen die stroom opwekken, ook wordt er geƫxperimenteerd met ruiten die zonlicht omzetten in stroom. Dan verandert een wolkenkrabber opeens in een glazen energiecentrale. Thuisaccu's zijn bezig met een opmars. In steeds meer huizen wordt de energie van de zonnepanelen die 'over' is opgeslagen in een accu. Die energie komt goed van pas op dagen dat de zon het af laat weten. Op het eiland wordt er nagedacht over het gebruik van waterstof om huizen te verwarmen.

Verder zonder aardgas

In 2050 moet Nederland helemaal van het gas af zijn. Nieuwbouwwoningen worden daarom niet langer voorzien van een gasaansluiting. In nieuwbouwwijken kookt iedereen elektrisch en wordt er stroom gebruikt om het huis te verwarmen. De grootste uitdaging wordt het om oude woningen te verduurzamen, zodat ze van het gas af kunnen. Om over ruim 30 jaar alle huizen klaar te hebben, moeten er iedere werkdag ongeveer 1000 huizen van het aardgas af. Dat is iedere dag een complete buurt, of klein dorp. Wie een branche zoekt waar de komende jaren veel werk is, moet aan de slag gaan met het verduurzamen van woningen.

Langer thuis wonen

Goeree-Overflakkee gaat vergrijzen de komende jaren. In 2031 leven er 3.000 75-plussers meer op het eiland dan in 2018. Dat is net zoveel als de inwoners van Den Bommel en Herkingen bij elkaar opgeteld. Er komen niet alleen meer ouderen, maar die blijven ook steeds langer zelfstandig wonen. Daarom komen er steeds meer technieken op de markt om ouderen thuis te ondersteunen. Denk aan beeldbellen met de huisarts of verpleegkundige, camera's die signaleren als iemand op de grond ligt en automatisch familie of de thuiszorg een seintje geven. Een hulpmiddel om steunkousen aan te trekken zorgt ervoor dat er minder vaak wijkverpleging over de vloer hoeft te komen. En als verlichting en gordijnen met een afstandsbediening kunnen worden bediend, hoeft de bewoner niet op te staan. Voor mensen die af en toe verward zijn, is het handig als er een pieptoon klinkt als de voordeur lang open staat, een pan overkookt en de locatie met een druk op de knop wordt doorgegeven aan familie als ze de weg kwijt zijn. De innovaties zijn nog lang niet ten einde. Zo bestaat er sinds kort een eetrobot, die hapje voor hapje de maaltijd 'aangeeft'.

Meer diversiteit

Wijken uit de jaren vijftig en zestig zien er in vrijwel alle plaatsen hetzelfde uit. De tijd van eenheidsworst lijkt voorbij. Denk aan Tiny Houses midden in de natuur, nieuwbouwwijken waarbij ieder huis een ander uiterlijk heeft, een statig landhuis met appartementen, enzovoort. Maar volgens verschillende trendwatchers moet de grootste verandering nog komen. Die denken dat er steeds meer gebouwen komen waarin iedere bewoner een kleine eigen ruimte heeft, maar waarbij het grootste gedeelte van het gebouw wordt gedeeld met andere bewoners. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke tuin, keuken, kantoorruimte, speelruimte voor kinderen en woonkamer. Dat zorgt ervoor dat de (alleenstaande) bewoners veel meer met elkaar verbonden zijn. Omdat technologie, zoals werken op afstand, boodschappen thuis laten bezorgen en social media ervoor zorgen dat je steeds minder vaak de deur uit hoeft, denken de experts dat de behoefte om je leefruimte te delen met andere mensen steeds groter wordt.