Afbeelding
Foto:

Op de fiets naar Spanje

Het was alsof het ging over de opmaak van een proces-verbaal, zo vlot gaf hij zijn gegevens prijs: Willem van Vlijmen, 35 jaar oud, van beroep zeevarend, Rotterdammer van origine, thans wonend in Maassluis en even in Middelharnis om een familiebezoekje af te leggen. Tot zover was alles normaal, als je maar niet naar zijn fiets keek…

Het was Willems fiets die onze aandacht trok, omdat we toch moeilijk konden geloven dat het nog een restant was uit een allegorische optocht van Koninginnedag. Het opgetuigde karretje bleek inderdaad een ander doel te dienen. De zeeman in kwestie bleek ook te land het avontuur te ruiken en dat had hem doen besluiten op de fiets heen en weer naar Spanje te peddelen. Wij waren daar kennelijk meer van onder de indruk dan de kloeke zeeman zelf, temeer omdat hij in voorgaande jaren al meer 'rondjes' heeft gemaakt. Voor duizend kilometer draait hij zijn hand niet om en hij maakte er dan ook heel veel meer op zijn tochten door Scandinavië, Engeland en Schotland, Duitsland, naar de Berlijnse Muur en alle andere bezienswaardige plaatsen.
Dit jaar wordt het Spanje en Willem is al enkele dagen onderweg. Onderweg wipt hij nog even aan in de bedevaartplaats Lourdes om daarna de Pyreneeën over te peddelen, richting Malaga in Spanje. Daar haalt hij op 8 juni zijn moeder van het vliegveld om samen vakantie te houden. Daarna hoopt hij via een stukje Middellandse Zee kust en Frankrijk terug te fietsen. Als alles naar wens verloopt, stapt hij op 3 juli in Rotterdam weer aan boord van zijn schip, Zijn kilometerteller op de fiets moet dan zo'n 8.000 afgelegde kilometers aangeven!
Voor het eerst is zijn fiets uitgerust met een soort zonneluifel, die hem in het zuiden tegen de felle zon kan beschermen. Voorop de fiets heeft hij een flinke transistorradio gemonteerd, die hem een muziekje en gewenste verkeersinformatie verschaft. Voorts ligt het 'Beste boek van de weg' binnen handbereik, samen met een E.H.B.0.-set, die onderweg ook nog wel eens te pas kan komen. Achterop voert hij schone kleding mee en een aantal reserve banden en schoenen. De zonneluifel ziet er feestelijk uit met wat stickertjes, een zaklantaarn en een spiegeltje. Zijn gemiddelde snelheid ligt rond de 20 km per uur.
Willem v. Vlijmen is 'en route' en het ziet er naar uit dat hij een prestatie gaat leveren, want het is toch zoals zijn Middelharnisse oom zei: "… de meesten zouden met de auto nog tegen zo'n rit opzien. Maar voor Willem is zijn fiets een auto.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 14 mei 1974.