Vooral rond Koningsdag wisselvallig en meer wind

Het weer met Pasen en ook daarna was voortreffelijk met veel zon, niet al te veel wind en bijzonder aangename, bijna voorzomerse middagtemperaturen tot bijna 25 graden in het duingebied van Flakkee.

Landelijk stootten we zelfs door naar om en nabij de 27 graden afgelopen woensdagnamiddag. Het formidabele zomerweer hadden we te danken aan een zeer puik hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. Het lijkt er warempel op dat april de nieuwe 'zomermaand' aan het worden is in ons nieuwe klimaat. Toch was april 2007 al de absolute topper: zeer warm, zeer zonnig en zeer droog met rond 15 april tot 30 graden.

April 2019 begon koud waarbij de gemiddelde temperatuur tot pakweg 10 april een graadje te laag was. Inmiddels zitten we vanwege de aprilwarmte alweer met een temperatuuroverschot van anderhalve graad. Uiteindelijk verwacht ik dat april 2019 ruim anderhalve graad te warm zal gaan uitkomen straks op 1 mei. Het nagenoeg smetteloze weerbeeld maakte op woensdag plaats voor 'n aanmerkelijk instabieler patroon. Regionaal vielen er zware buien met onweer en hagel en op sommige stekken viel zo'n 30 millimeter water. Lagedrukgebieden zijn inmiddels opgestoomd net ten zuidwesten van de Benelux en de buienkans is groot. Voorlopig lijkt 't licht wisselvallig te blijven waarbij de 'luchtinlaat' via de Noordzee geleidelijk wat groter wordt. Dit heeft uiteraard consequenties voor de middagtemperaturen die minder hoog zullen gaan uitkomen.

Op Koningsdag (flinke regenkans trouwens) is het wel gedaan bij een schamele 13 graden. Een tamelijk felle depressie wordt dan verwacht op de Noordzee en geeft een goeddeels regenachtige dag. Door de aanwezigheid van meer wolken (ook in de kleine uurtjes) zullen de minimale nachttemperaturen op circa 10 graden liggen en daarmee is sprake van vrij zachte nachten. Van lange duur lijkt het wisselvallige weer niet te zijn. Vanaf maandagmiddag gaat het globale weerbeeld in de Benelux alweer iets herstellen. Koningsdag en de zondag lijken voorlopig de minste dagen te worden op de Eilanden met waarschijnlijk meer dan 10-15 millimeter regen in de pluviometers. Bovendien komt er een stevige wind te staan zondag. Vlak aan zee dient men rekening te houden met een zo nu en dan krachtige westenwind.