Afbeelding
Foto:

Warnink-Advocaat: 8 miljoen flessen per jaar

Uien, peeën en aardappels, het zijn specifiek Flakkeese producten maar wat dacht u van advocaat...? Menig nijvere Flakkeese produceert traditioneel een weckfles advocaat ter consumptie op feestelijke gelegenheden. Ze mikt 15 á 20 eieren, met wit en al in de schaal, een "halfje" brandewijn voor de spirit, wat vanillesuiker en wat gewone suiker daaraan toegevoegd en ze mag verzekerd zijn van een gretige afname.

Maar... ze heeft nu concurrentie, of liever assistentie gekregen van de erven Warnink, welk bedrijf voor de productie van hoogwaardige advocaat in Middelharnis een imposante fabriek neerzette en daar in wat professioneler tewerk gaat dan de genoemde Flakkeese huisvrouw. Het zij gezegd: Warnink's is ook wat productiever, er behoeft dan ook niet gewacht te worden tot de 'kip des huizes' aan de verlangde productie toe is…

Nee, Wamink b.v. heeft wat kippenhouders gecontracteerd die zo'n vijftigduizend kippen aan het werk hebben. Er gaan per jaar zo'n 50 miljoen eieren door de eierbrekers, eieren die maximaal twee dagen oud zijn en waarvan de legsters, zowel als het voer dat ze krijgen en het ras waartoe ze behoren zorgvuldig geselecteerd zijn. Warninks produceert jaarlijks zo'n 8 miljoen fles­ sen en flesjes advocaat en zowel voor de kippen als voor het bedrijf is dat een hele inspanning. 22 mei is de officiële opening.

Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws werd geplaatst op 10 mei 1974.