Afbeelding
Foto:

Monieks prentenboek gaat over 'anders zijn': 'Wees trots op wie je bent en toon je ware kleuren aan de wereld'

'Zakki de zielige zebra' is het eerste boek van Moniek van Munster. Ze is al twintig jaar actief als glaskunstenaar en timmert vooral aan de weg met glas-in-loodkunst. Nu slaat ze daarnaast een andere weg in door met een prentenboek voor de dag te komen. "Toen dat mapje voor mijn voeten viel, dacht ik: ik ga hiermee verder. Ik had een lang bewaard verhaal en vier illustraties. Ik ben er nog drie maanden mee bezig geweest om de andere illustraties te maken en het boek af te ronden", vertelt Moniek kort na het verschijnen van 'Zakki de zielige zebra'.

Buitengesloten

Het thema dat ze in het prentenboek aanroert is 'anders zijn'. "Zakki is anders dan andere zebra's. Hij heeft blauwe strepen en groene krullen. Een prachtige zebra, maar alle andere zebra's zijn zwart-wit en vinden hem raar. Daarom voelt Zakki zich eenzaam en buitengesloten."

Moniek maakt een vergelijking met de mensenwereld: "Ieder mens is uniek. De meeste mensen weten zich te vermommen als onderdeel van de massa. Anders val je erbuiten en ben je kwetsbaar. Zakki is verdrietig en moet huilen. Uit zijn tranen groeit een mooie bloem. Het is een lotus, het symbool voor schoonheid die ontstaat uit de modder. Iets moois uit slijk en zand."

"Uit de lotus komt een andere zebra voort. Ook een bijzondere, maar weer heel anders dan Zakki. Jij bent anders, ik vind je mooi, denkt Zakki, misschien ben ik ook wel mooi. Ze gaan spelen en samen zijn ze blij dat ze elkaar gevonden hebben. De boodschap van het boek is: wees trots op wie je bent en durf je ware kleuren te tonen aan de wereld."

Moniek heeft het verhaal geïllustreerd met kleurige prenten. De met inkt gemaakte contouren zijn opgevuld met ecoline en aquarelverf. De zwarte lijnen en de transparante kleuren verwijzen naar haar glas-in-loodkunst.

'Zakki de zielige zebra' is uitgegeven door Boekscout. Het is 20 keer 20 centimeter groot, telt 34 pagina's en kost 15,99 euro. Moniek heeft het plan om met het boek naar basisscholen te gaan en daar workshops te geven over het thema 'anders zijn' en 'buiten de groep vallen', maar ook 'je eigenheid omarmen' en 'elkaar accepteren'. Ook in de zorgverlening zou het boek van pas kunnen komen.

Flakkeese flamingo's

Tijdens het maken – eigenlijk afronden, na 23 jaar – van 'Zakki de zielige zebra', heeft Moniek de smaak van boeken schrijven en illustreren goed te pakken gekregen. Bovendien heeft ze weer gemerkt dat ze een rijke fantasie heeft en, zoals ze het zelf omschrijft, dat ze open staat voor inspirerende ideeën, die via haar handen vorm krijgen.

Er zijn in ieder geval nog twee ideeën voor een volgend boek. 'Flakkeese flamingo's', dat bedoeld is voor een lezerspubliek van pakweg 8 tot 16 jaar, gaat over de autochtone Flakkeese 'reigers' en de 'flamingo's', die van elders naar het eiland zijn gekomen, de 'overkanters' dus. Wederom is het thema 'anders zijn'. Het andere boek dat Moniek in gedachten heeft is autobiografisch en krijgt de titel 'Het Monster van Munster'.

Moniek van Munster schreef Zakki de zielige zebra.