Gjalt Huppes, Kors Pijl en Klaas van Heest  (foto Jaap Ruizeveld)
Gjalt Huppes, Kors Pijl en Klaas van Heest (foto Jaap Ruizeveld) Foto:

Burgerinitiatief OKRR houdt de vinger aan de pols

Maar ook nu blijft OKKR de vinger aan de pols houden. Geen sprake dus van stoppen met de werkzaamheden. In een gesprek met een drietal bestuursleden, Gjalt Huppes, Kors Pijl en Klaas van Heest, een toelichting wat het burgerinitiatief motiveert om door te gaan om het gebied op de Kop van Goeree nog mooier te maken. Met evenwicht tussen het landschap/de natuur en de recreatie.

Grens bereikt

"Waar eerder sprake was van een 'uitnodigend' kader en met open armen klaar staan voor nieuwe realisatiemogelijkheden, is nu door de gemeenteraad een duidelijk signaal gegeven dat de grens van draagvlak en draagkracht voor verdere uitbreiding recreatieve ontwikkelingen, van nieuwe projecten in Ouddorp (op de Kop van Goeree) is bereikt," stelt OKKR. "Wij zijn blij dat onze volksvertegenwoordiging tot dit inzicht kwam. Maar wij zijn zeker niet op alle fronten tevreden. Blijven ontwikkelingen nauwlettend volgen. Als je terugkijkt en ziet dat je als burgerinitiatief in goede samenwerking met andere organisaties succes hebt geboekt met positieve inbreng en invloed kon uitoefenen richting besluiten, dan stimuleert dat. Nee, wij claimen geen succes. Het is een resultaat dat tot stand kwam met hulp en support van alle betrokkenen. Daarom gaan wij vol energie, inzet en met voldoende munitie moedig voorwaarts", geven Kors Pijl, Gjalt Huppes en Klaas van Heest aan. Globaal ligt er nu een ontwikkelbeleid voor een redelijke lange termijn, waarbij de gemeenteraad 'aan het roer' zit en dat voelt goed. Voor eventuele nieuwe, kwalitatief en innovatief hoogwaardige projecten, blijft er een mogelijkheid om daarover te debatteren of dit al dan niet op locatie kan worden ingevuld.

Serieus

Er is veel bereikt. Zoals gezegd is dat geen reden om nu onze inzet af te bouwen. Er blijft werk aan de winkel. Met de mogelijkheden om in de afgelopen periode onze inbreng aan te kunnen dragen, voelden wij ons serieus genomen. Een voorbeeld? In het Ontwikkelkader zie je door support van de Groene Raad dat er een extra thema toegevoegd is, waar vermeld staat dat bij de beoordeling van projecten rekening gehouden moet worden met de natuur en het landschap. De balans daarin en wat het plan toevoegt aan natuur en landschap. Wij hebben uiteraard niet de pretentie om op de stoel van onze volksvertegenwoordigers te willen zitten. Zij zijn onze bestuurders en nemen de besluiten. Wij kunnen de relevante, noodzakelijke input aanleveren. Wij hebben raadsleden er op gewezen wat de uitwerking is van plannen voor onze burgers. Die insteek is gewaardeerd. Er was een luisterend oor. Er was de uitnodiging dat als er iets speelt, meldt het ons.

Beschermingsgraad

Via onze 1100 digitale Nieuwsbrieven hebben wij onze lezers, met daaronder liefst 40% toeristen, steeds verteld waar wij als OKRR mee bezig waren. Wij kregen veel positieve feedback. 'Jullie zetten je goed in'. Wij proberen de lezers goed te informeren. Wat betekenen de plannen als ze uitgevoerd worden? Voor onze leefomgeving en voor natuur en landschap.

Gjalt Huppes zegt: "Het is fijn dat de natuurorganisaties elkaar zo goed kunnen vinden. We werken echt samen. De insteek van de Groene Raad heeft gewerkt. Voor de toekomst kan je onderscheid maken tussen de korte en langere termijn. Wat nu besloten is, moet netjes worden opgenomen in de bestemmingsplandossiers die nog ter inzage komen. Als OKRR blijven wij gaan voor een hogere beschermingsgraad voor de Kop. Dat moet worden vastgelegd. Landbouwgrond is niet beschermd".

Geen tegenpartij

Ook om duidelijk te zijn: OKRR is geen tegenpartij. Geen recreatiewoningen op agrarische grond houdt niet in dat wij tegen de toeristen/recreanten zijn. Maar nieuwe initiatieven dienen daadwerkelijk iets toe te voegen en mogen geen schade berokkenen aan natuur en landschap. Voor het Zandwallengebied is er een flinke stap gezet. Wij onderzoeken nu mogelijkheden om natuurgebieden met elkaar te koppelen. Uitbreiden van de salamanderroute bijvoorbeeld. Willen verder gaan met de bescherming van de Kop. Met de landbouw die er bij hoort. Oog voor het landschap. Samen met alle partijen, Groene Raad, NLGO, Natuurmonumenten, stichting Duinbehoud, Zuid-Hollands Landschap en anderen om de Kop van Goeree nog mooier maken.

Deelgebied Oost

Tenslotte: Kunnen wij bestemmingsplannen/projecten die vóór onze oprichting van OKRR in 2016 waren neergelegd en waarover al besluiten waren genomen nog tegenhouden?. Nee. Wel waar mogelijk - en in onze inzichten gewenst is - aanpassingen zien te bewerkstelligen. Ouddorp Bad gebied Oost. De bouwontwikkeling komt eraan. Nu met flinke aanpassingen. De landschappelijke inrichting is juridisch nog niet geborgd. De bouwhoogte is verlaagd. Het aantal eenheden in het plan is teruggebracht naar 90. Samen met al onze natuurpartijen hebben wij getracht zoveel als mogelijk was op de rem te trappen. Voor een deel is dat gelukt.

Natuur en landschapsbeeld (foto Jan Baks).