Afbeelding
Foto:

RTM dertig jaar in Ouddorp

Nationale Stoomtreindag (Hemelvaartsdag) en de twee dagen erna (bij de RTM de Driedaagse geheten) staan in het teken van deze viering. Om te laten zien wat er is bereikt in de afgelopen jaren, is de dienstregeling zodanig opgezet dat bijna al het dienstvaardige materieel één of meerdere keren op de baan komt. In de haven van de Middelplaat liggen een tweetal stoomsleepboten te wachten op passagiers en op het museumterrein staan stationaire stoommachines en enkele stoomwalsen (begeleid door een Pipo-wagen), naast modelspoorbanen met de RTM als thema opgesteld. Het hele programma is te downloaden via de website van de RTM: www.rtm-ouddorp.nl.
Op Tweede Pinksterdag staat het goederenvervoer in de schijnwerpers. Naast een frequente inzet van het goederenmaterieel van de RTM, zijn er ook vrachtwagens en trekkers in ruime mate en vorm te bezichtigen.

Baanvernieuwing

Nadat het oudste spoor op de nieuwe vestiging bijna dertig jaar dienst heeft gedaan, is er de laatste jaren een ambitieus baanvernieuwingsprogramma uitgesteld. Tussen de remise (museum) en Middelplaat-haven is nu het gehele spoor vernieuwd en, belangrijk voor de duurzaamheid, op een hoog ballastbed gelegd. Sluitstuk van het werk langs de dam is de vernieuwing van het emplacement Port Zélande deze winter, waarbij in slechts twee weken tijd door een groep vrijwilligers het oude emplacement is opgebroken, gevlakt, voorzien van een mooie laag ballast en daarna weer met nieuwe rails en verbouwde ex-hoofdspoorwissels aangelegd. Het resultaat kan weer dertig jaar mee. Blijven over het emplacement Middelplaat-haven (waar gewacht wordt tot de besluitvorming over het al dan niet bouwen van zeer prijzige villa's op eilandjes vlak in de buurt afgerond is) en het traject door de duinen (voor deze winter gepland). Door de aanschaf en/of zelfbouw van werkmaterieel beschikt de RTM nu over een zeer indrukwekkend machinepark om dit baanwerk succesvol aan te pakken. Alleen een zelfrijdende stop-/schiftmachine ontbreekt eigenlijk nog!

Revisie loc 56

Lange tijd konden bezoekers niet veel zichtbare voortgang bemerken aan de revisie van stoomloc 56. Wie beter keek, zag overal onderdelen liggen en dat werden er steeds meer. Veel onderdelen zijn in de afgelopen tijd door de werkplaats zelf gereviseerd of vervangen, een aantal machineonderdelen zijn extern bewerkt en ook zijn er nieuwe onderdelen aangemaakt. Daar hoort ook een nieuwe gegoten veiligheid bij, omdat de oude totaal versleten was. Voor de andere twee RTM-stoomlocomotieven 50 en 54 zijn ook nieuwe exemplaren aangemaakt, tegelijkertijd met een drietal nieuwe regulateurs.
Op dit ogenblik wordt het volledige machinewerk van de 56 geplaatst. Daarna kunnen de waterbakken aan het frame bevestigd worden, deze staan al een tijdje te wachten op montage.

Stoomloc 37

De nieuwe ketel voor deze replica van een Werkspoor-backertje stond vorig jaar september tijdens de Donateursdag in het middelpunt van de belangstelling. Daarna werd het stil, maar er wordt stug doorgewerkt aan deze vierkante loc. Regelmatig worden er nieuw gegoten onderdelen afgeleverd en tussendoor wordt er gewerkt aan alle onderdelen voor het frame. Zodra alles is voorgeboord, geplaatst en met bouten en moeren gemonteerd, gaan de medewerkers het hele frame klinken. Een flinke klus, gezien het grote aantal klinkverbindingen en derhalve het aantal benodigde klinknagels. Dit alles zal in eigen beheer gedaan worden.