Een beeld van het protest in Straatsburg.
Een beeld van het protest in Straatsburg. Foto:

Keihard besluit Europees Parlement: deur voor de pulsvisserij gaat dicht

Wat gevreesd werd, werd bewaarheid. Een grote meerderheid (571 leden stemden voor het verbod, 60 tegen en 20 onthoudingen). Het Europees Parlement deed hiermee de deur dicht voor de pulsvisserij.´Ongelofelijk dat zoveel Europarlementariërs zich niets aantrekken van het feit dat een totaalverbod een gigantische klap is voor veel vissersgezinnen´, waren reacties van de Nederlanders. Maar ook: "Hadden wij toch al niet veel eerder krachtig onze campagne en lobby moeten inzetten".

Te betreuren

Het is een te betreuren besluit. Een duurzame, selectieve vorm van visserij die zo'n 10 jaar geleden begon, is dinsdag in de ban gedaan. Terwijl de sector hierdoor een belangrijke bijdrage kon leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Immers, het CO2-gebruik van de kottervloot neemt tientallen procenten af met deze methode. Onderzoeken die tot nu toe zijn gehouden (door de wetenschappelijke organisatie ICES) hebben aangetoond, dat de pulsvisserij aantoonbaar beter is dan bestaande vangstmethoden.

Definitief

Het definitieve verbod op de pulsvisserij gaat in op 1 juli 2021. Tot die datum is er een overgangsperiode waarin 5% van de kottervloot nog kan blijven pulsen. In die overgangsperiode worden geen nieuwe vergunningen meer verstrekt. Het onderzoek naar innovatieve vismethoden voor de puls kan onder voorwaarden doorgaan.

Realiteit

Europarlementslid Peter Van Dalen ( ChristenUnie / SGP) stelt: "Wij van onze kant hebben met collega's ons de afgelopen anderhalf jaar vol overtuiging ingezet om het dreigende pulsverbod tegen te gaan. Het is ongelofelijk jammer, dat er toch een verbod komt. Er is tot midden 2021 voor een deel van de vloot nog een overgangsperiode uitgesleept. Ook de deur voor onderzoek is niet dicht. Maar de keiharde realiteit is dat dinsdag het Europees Parlement besloot de pulsvisserij te verbieden. Wij blijven ons strijdvaardig inzetten om innovatieve visserij een toekomst te geven. Want dat is dé toekomst voor de sector en het gemeenschappelijke visserijbeleid".

Separate vote

Voordat het Mato-rapport dinsdag in stemming kwam, probeerden Nederlandse Europarlementariërs, onder leiding van Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) in nauwe samenwerking met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD), nog een separate vote (aparte stemming) in te dienen om de pulskorvisserij definitief toe te laten in de Europese Unie. Daarvoor waren 38 MEP's nodig. Dat lukte, maar helaas is dat voorstel met hand opsteken afgestemd en vervolgens was de stemming in het Europees Parklement (met grote meerderheid) fataal.Voor een aantal reders betekent een en ander nu dat hun vergunningen voor hun schepen die op 1 juni 2019 aflopen geen mogelijkheid meer biedt om met pulsvissen door te gaan.