Afbeelding
Foto:

Huis aan de Handelskade

Aanvankelijk lijkt deze roman vooral over bouw en constructiewerk te gaan. Maar gaandeweg volgt de verdieping. Sophie, weduwe en gepensioneerd juriste, heeft jarenlang in het buitenland gewoond en is nu terug in Nederland. Ze heeft een appartement gekocht in een spraakmakend nieuwbouwproject en al snel wordt ze gekozen tot voorzitter van de Vereniging van Eigenaren, een uitdagende vrijwilligersfunctie. Tot op een kwade dag de gloednieuwe peperdure hardstenen gevelplaten van het gebouw naar beneden komen en het touwtrekken begint voor wie aansprakelijk is voor de schade. De aannemer wijst naar de architect en deze wijst op zijn beurt naar de projectontwikkelaar. Sophie probeert met de bewoners en alle betrokken (bouw)partijen tot een oplossing te komen. Een niet eenvoudige klus. Wat meespeelt is een heftige ervaring uit de jeugd van Sophie, die zich door het loskomen van de gevelplaten in alle hevigheid aan haar opdringt.


Bladerloos recht


Het middelpunt van deze verwikkelingen zijn de (vermeende) gevoelens die Sophie koestert voor de verantwoordelijke aannemer. Als deze haar een aantrekkelijk aanbod doet, komt haar integriteit in het geding. Hier komt een moreel dilemma aan bod, inclusief het balanceren op de dunne scheidslijn tussen integriteit en belangenverstrengeling.
Beeldende natuurbeschrijvingen vormen een tegenhanger bij de beschreven constructieperikelen. ('De bomen staan bladerloos recht. Er ligt een laagje ijs op de singel.'(p.11)
Het thema rouw wordt goed uitgewerkt. In kleine, door Sophie vertelde fragmenten, krijgt de lezer steeds iets meer informatie over het drama dat zich in haar jeugd afspeelde.
Sophie kijkt ook terug op haar huwelijk, dat kinderloos bleef. 'Ze had een dochter moeten hebben. Haar handen wassen verwoed de stronk broccoli. Of een zoon. Dan kon ze bellen, zomaar. Ernaartoe gaan.' (p.113).
Naast alle verwikkelingen rondom het aanwijzen van de schuldige in de constructiefout aan de gevel van het appartementencomplex, worden ook diverse bewoners van het appartementencomplex op een mooie, soms licht humoristische wijze, geportretteerd door de auteur. Derk Storm, bijvoorbeeld, de goedhartige en joviale medebewoner is een man om in je hart te sluiten. Hij blijft Sophie met zijn trouwe vriendschap omringen, ook als veel bewoners Sophie met de nek aankijken vanwege haar vermeende contacten met de verantwoordelijke aannemer. Alle verwikkelingen leiden uiteindelijk tot een climax tijdens een van de gebruikelijke avondwandelingen van Sophie.

Huis aan de Handelskade
Ria Borkent
2019, uitgeverij Mozaïek
302 blz., € 20,99
ISBN 9789023955283