Warme en zonnige (aanloop naar) Pasen

Pasen 2019 gaat zo goed als zeker formidabel aprilweer opleveren, met veel zon, niet al te veel wind en bijzonder aangename - en vooral eerst ook hoge middagtemperaturen tot (ruim) boven de 20 graden.

Dit voorbeeldige paasweer hebben we te danken aan een zeer solide hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. In de aanloop naar Pasen is/was het ook al prachtig weer, met op donderdag al een graad of 20 op Flakkee. De nachten zijn tot Pasen aan de frisse kant, met minima tussen de 5 en 8 graden in de kleine uurtjes. Zelfs een kans op nachtvorst is niet helemaal uit te sluiten vlak boven een verlaten en beschut veld of weiland.

De positie van het net genoemde bestendige hogedrukgebied zorgt ervoor dat de wind voortdurend waait uit oostelijke richtingen, waarmee de warme continentale lucht richting Nederland wordt getransporteerd. Hierdoor krijgt de zon alle ruimte en schijnt een aantal dagen op rij met het maximale aantal uren (twaalf!) Er zal dan nauwelijks bewolking meer aanwezig zijn, behoudens wat hoge sluierwolken soms of een onschuldig stapelwolkje. Met inderdaad die middagtemperaturen van tenminste 20 graden is het topweer. Tijdens Pasen kan de wind iets krimpen naar noordoost, zodat het tijdelijk iets minder warm wordt. Het blijft evenwel overtuigend zonnig in het zuidwesten van Nederland.
De lucht zal ook erg droog gaan worden, waarbij de relatieve vochtigheid kan dalen tot rond 25 procent.

In 1979 was er een intens groot (temperatuur)verschil tussen de Eerste en Tweede Paasdag. Op de zondag was het royaal 20 graden met veel zon, terwijl de maandag veel wolken gaf bij slechts 6 graden en een stevige noordenwind. Zulke grote verschillen zullen er dit jaar niet zijn tussen beide dagen. Na Pasen wordt de atmosfeer wel iets instabieler, met rond 24 april de eerste buienkans vanuit het zuiden. Oceaanstoringen worden dan opdringeriger en geven enkele dagen een (iets) verhoogde regenkans. De droogte die zeker vlak na Pasen weer manifest zal zijn, wordt dan weer iets verlicht door wat regenwater. Langetermijnvisies zinspelen (nog) niet op een doorbraak naar onbestendig en nat voorjaarsweer. April 2019, tot begin deze week nog een graadje te koud, zal net als de voorgaande maanden te warm worden.