Afbeelding
Foto:

'Tij'; Icoon van het Haringvliet geopend

Met de opening van 'Tij' werden officieel de activiteiten van het Droomfondsproject afgerond. In zijn welkomstwoord voor de persvertegenwoordigers gaf Ted Sluijter van Natuurmonumenten een korte uitleg over het project. Zes verschillende natuurorganisaties (ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds) kozen een aantal jaren geleden samen voor een natuurherstelplan voor het Haringvliet. Dit had alles te maken met het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Het Kierbesluit. De organisaties vonden dit een goede aanleiding om de natuur te herstellen in het Haringvliet en tevens het gebied een recreatieve impuls te geven. Het plan werd ingediend bij de Nationale Postcode Loterij, via dit fonds kreeg men 13,5 miljoen euro. De organisaties brachten hetzelfde bedrag op en op deze wijze werd in totaal voor 27 miljoen besteed.

Icoon

Er zijn verschillende projecten in en rondom het Haringvliet opgezet en gerealiseerd, zoals de aanleg van het vogeleiland Bliek en de herinrichting van een deel van de Zuiderdieppolder, waar een gebied van 80 ha landbouwgrond bij het natuurgebied Scheelhoek werd gevoegd. In dit gebied zijn voorzieningen gemaakt waarin alle ruimte is om de natuur te beleven voor recreanten en andere natuurgenieters.
Het vogelobservatorium, dat aan de rand van Scheelhoek en Haringvliet is gerealiseerd, en deze week in gebruik is genomen, wordt door de vertegenwoordigers van het Droomfondsproject dé icoon van het project genoemd. Wie 'Tij' bezoekt, zal het 'iconische' van dit bijzondere bouwwerk zeker beamen.

Parkeerterrein

'Tij' is te bereiken via de oostelijke kant van het parkeerterrein bij Jachthaven Marina Stellendam aan de binnenhaven. Vanaf dat parkeerterrein slingert een pad van een paar honderd meter richting de 'vogelkijkhut'. Ad Kil, één van de architecten van het bijzondere bouwwerk, legt uit dat de aanleg van het pad naar het observatorium erop gericht is om de bezoeker zich al vlug midden in de natuur waant. Het pad loopt door duinachtig gebied, waar men regelmatig zicht krijgt op het Haringvliet. Hoe dichter men bij het observatorium komt, hoe meer men het idee krijgt dat men door een tunnel loopt. Deze ervaring zal nog groter worden als in de zomer de begroeiing op zijn hoogst is. Dit is bewust zo gedaan, opdat men de vogels zo min mogelijk verstoort. Na een pad over vlonders te hebben gelopen, komt men bij een echte tunnel. De ingang van 'Tij'. Architect Kil legt uit dat de tunnel bestaat uit gebruikt materiaal: steenschotten en palen die eerder hun dienst al hebben bewezen in de havens van Breskens en Antwerpen zijn in Stellendam hergebruikt. In de tunnel naar het observatorium is ook gelegenheid om via kleine openingen naar buiten te kijken. Van daaruit is er goed zicht op een aangelegde verblijfplaats voor oeverzwaluwen een voorziening die al volop door de vogeltjes in gebruik is. Verder is er een 'luisteropening'. Hier kan men ongestoord naar de vogels in de directe omgeving luisteren.

Grote stern

De architect legt uit dat het vogelobservatorium gebouwd is in de vorm van een ei van de grote stern. In de Scheelhoek aan het Haringvliet is één van de grootste kolonies grote sterns van het land gevestigd. Deze vogel is nog vrij zeldzaam in Nederland. Daarom heeft men voor de vorm van een ei van deze vogel gekozen.
Via een trap bereikt men een omloop van waaruit alle zicht is op de omgeving. Vanwege de vorm van het observatorium wanen de vogels zich onbespied en kan men - ook met eenvoudige kijkers - tal van verschillende vogels zien. Zo lieten tijdens de 'open dag' het afgelopen weekend twee zeearenden zich zien en dat gebeurde ook - zij het op grote afstand - tijdens het persbezoek. Overigens is er vanaf deze vogelkijkplaats een vaste sterke verrekijker geïnstalleerd, gesponsord door het merk Swarovski.
Bij de bouw van het vogelobservatorium heeft men voor het dak gebruik gemaakt van riet dat in de rietvelden van Scheelhoek is gegroeid. Verder is het object natuurlijk duurzaam gebouwd en via een bijzondere constructie opgebouwd. Dit is een constructie in de vorm van een Wybertje, dat door deze vorm zichzelf stabiel houdt. Men heeft hiervoor gekozen omdat men het terrein niet met grote zware kranen en prefabonderdelen kon bereiken.
Het observatorium zal onder normale weersomstandigheden het hele jaar door te bereiken zijn. Met uitzondering van enkele dagen in het jaar, dat het water in het Haringvliet bijzonder hoog staat. Dan is men aangewezen op laarzen of men kan er helemaal niet komen.
De mensen van Natuurmonumenten verwachten dat 'Tij' veel bezoekers zal trekken en dat hoeven echt niet alleen vogelkenners te zijn, want ook van het uitzicht op het natuurgebied, het Haringvliet en de Haringvlietsluizen kan men volop genieten. Er is ruim zicht genoeg.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding