Afbeelding
Foto:

Tulpenvelden zijn geen speeltuin

Mensen die de tulpen plukken of vertrappen kunnen zorgen voor onherstelbare schade, dit kan in de duizenden euro's lopen. Met name de velden in de omgeving van de Keukenhof zijn populair bij (buitenlandse) bezoekers. Al deze aandacht is ook positief, want de foto's gaan de hele wereld en dat is gratis reclame voor de Nederlandse telers en Hollandse tulpenbollen. Zeven procent van de Nederlandse tulpenbollen wordt geteeld op Goeree-Overflakkee.

Tijdens een pilot dit jaar wordt er ingezet op educatie, waarbij bezoekers van de velden worden ontvangen, uitleg krijgen en worden verwezen naar locaties waar foto's gemaakt mogen worden. Het doel is dat de voorlichting bijdraagt aan begrip voor de telers en respect voor de Hollandse trots. Na het bollenseizoen wordt de pilot geëvalueerd.

Op het eiland is het weliswaar minder druk dan in de traditionele bollenstreek, maar ook hier ervaren de telers overlast van 'selfiejagers'. Telers geven aan dat het prima is om langs de velden te lopen, maar niet tussen de rijen. Bij veel velden borden met de tekst: 'Geniet van de tulpen, respecteer het gewas.' Jacob Jan Dogterom van Dogterom Flowerbulbs: "We willen iedereen uitnodigen te genieten van het zicht op de tulpenvelden, maar ook vragen om niet de gewassen in te gaan. Zo zorgen we samen voor een mooi kleurrijk Goeree-Overflakkee en kunnen we met elkaar blijven genieten van onze trots."

Pluktuin bij Oude-Tonge

Tulpen plukken op de velden is absoluut niet de bedoeling, maar in pluktuin van de familie Dogterom mag het wel. Daar staan tulpen in allerlei felle kleuren, bezoekers mogen er tussendoor lopen en voor € 2,50 een bosje plukken. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de orkaan Idai in Mozambique. Het adres is Langeweg 20 in Oude-Tonge.

Afbeelding