Visiedocument bibliotheekvoorziening met Digitaalhuis en pilotproject op drie scholen

Het gemeentebestuur gaf in het raadsvoorstel een overzicht van de stappen die gezet zijn. Zowel informatief als toelichtend bij de oprichting van het Digitaalhuis en de inzet (pilotproject) voor de Bibliotheek op vooralsnog een drietal scholen. Er klonken complimenten over de integrale aanpak. En uiteindelijk was er unanieme instemming met de visie zoals verwoord in het raadsvoorstel.

Enkele reacties

Kasteleijn (VVD) sprak van een goed initiatief dat inzet om kinderen meer te laten lezen. Een verdere uitrol over alle scholen in de gemeente bij succes in de pilot was een duidelijke boodschap. De CU-fractie (Van den Berg) was content met de ontwikkelingen die de bibliotheek doormaakt. Goed dat er nadrukkelijk wordt ingezet op het ontwikkelen van digitale vaardigheden en bestrijding van laaggeletterdheid. Het uitrollen van de bibliotheek op school juicht de ChristenUnie toe. Dat het nu nog tot 3 scholen in de pilot beperkt blijft is opvallend omdat uit landelijk onderzoek het succes al is aangetoond.

Eilandbreed

Rien v.d. Boom (SGP) wees op de problematiek van de laaggeletterdheid. Het geeft niet alleen ongemak maar ook schaamte en afhankelijkheid van een ander. Het is confronterend te weten dat 1 op de 10 Nederlanders er mee te maken heeft. Een kwart van de leerlingen in groep 4 zwak leest en 25% van de leerlingen verlaat de school zonder het vereiste leesniveau. Er moet iets gebeuren en dat kost geld. Zeker de bibliotheek op school invulling. De SGP vindt het prima dat dit project (met 474 leerlingen) als pilot start. Als het slaagt dan eilandbreed uitrollen voor 4300 leerlingen. Van der Boom sprak zijn ongerustheid uit over de terugloop van het bibliotheekbezoek. In Oude-Tonge met 17% en in Ouddorp met 10%. Bij het digitaalhuis drong hij aan om dit op een tactvolle wijze inhoud te geven.

Bestrijden

CDA (Van Oorschot) onderstreepte de inzet om laaggeletterdheid te bestrijden, was blij met de inhoud van de visie , de start met een pilot bieb op drie scholen maar wel snel over alle scholen uitrollen bij succes. Krouwel (VKGO) was blij dat de transitie wordt voortgezet met aansluiting op de maatschappij. Het geheel is een goede zaak die ondersteuning verdient. Petra 't Hoen (Pvda) vond dat de pilot niet nodig was. Het bewijs van succes is landelijk al geleverd. Financieel mag er geen beletsel zijn bij de vertaalslag van het project. Neem gelden op in de Kadernota en dan structureel. Wethouder Bruggeman was blij met de support voor de visie van alle raadsfracties.