Raad stemt in met Beleidsplan Integrale Schuldhulpverlening

In grote lijnen was de raad tevreden met de verstrekte antwoorden. Wel waren er uit bezorgdheid kanttekeningen te plaatsen vonden enkele fracties. Maatwerk leveren was een algemene opmerking. Anders gezegd het hanteren van de menselijke maat en op tijd helpen zei Vreugde (VKGO). De evaluatie van de aanpak (over een jaar) wordt door de raad afgewacht. Controle op kwaliteit. Preventie en vroegsignalering zijn accenten. Het gaat om een kwetsbare groep die op tijd geholpen en begeleid moet worden gaf Breederveld (SGP) aan, die met de antwoorden van het college op zijn vele vragen wel uit de voeten kon.

Ondersteunen

Wethouder Bruggeman gaf aan dat er nog geen schuldsaneringsproject is maar dat er inmiddels voldoende handvatten zijn om in de gewenste richting te ontwikkelen. Kritisch bleef de PvdA ('t Hoen) omdat zij nog steeds vragen had die niet ingevuld waren. Al jaren wachtte zij op gedegen cijfers. De opstelling van de wethouder en zijn drive voor het verbeteren van details die nog niet in orde waren, gaf haar overigens vertrouwen. De CU pleitte ervoor om mensen ook tijdens een uitsluitingsperiode te blijven ondersteunen.

Toelichting

De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening geeft de gemeente een zorgplicht op het terrein van schuldhulpverlening. In deze wet is geregeld dat de gemeenteraad periodiek (voor ten hoogste vier jaar) een beleidsplan vaststelt dat richting geeft aan de integrale schuldhulpverlening. Het plan bevat de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren beleid. De gemeente wil met goede en effectieve schuldhulpverlening voorkomen dat mensen in de schulden raken en mensen met schulden ondersteunen, zodat hun problemen niet verergeren.

Landelijk

In landelijke media is de laatste tijd ook veel aandacht besteed aan het hulpverlening bij schulden. Volgens het AD zijn er in Nederland 94.000 personen / gezinnen bij schuldhulpverlening bekend met problematische schulden. "Adviseur Sociaal Domein, Amma Asante, vreest - interview in dit artikel - dat de hoge kosten van de hulpverlening uiteindelijk zelfs niet houdbaar zullen zijn. Gesproken wordt of een soort generaal pardon, kwijtschelding, ingezet zou moeten worden. In de raad van donderdag gaf de VVD aan hier geen voorstander van te zijn. De PvdA kon die opstelling niet waarderen.".