Droge schrale noordooster en nachtvorstkans

De komende tien dagen is er niet veel neerslag te verwachten en stijgt de temperatuur weer. Aanvankelijk zitten we nog wel opgescheept met een paar opvallend koude (schrale) aprildagen. Vorige keer vertelde ik al hogedrukgebieden een bepaalde voorkeurspositie hebben qua ligging in een bepaalde fase van het jaar. Een opvallende voorkeur wat betreft de maanden april en mei is het relatief vaak positie kiezen boven het noorden van Europa en specifieker wordt dat Scandinaviƫ.

Zeker in een overgangsmaand als april kan rondom zo'n hogedrukgebied toch nog een portie met koude lucht zuidwaarts uitstromen. Zoiets maken we de komende dagen mee op de Eilanden. De middagtemperatuur komt op een minder hoog niveau uit vanaf vrijdag. De middagmaxima blijven meestal steken op een niveau rond de 10 graden. Soms zelfs wat lager dan die 10 en is het met 8-9 graden wel bekeken. Daarbij waait meestentijds een noordoostenwind die zwak tot matig is, maar soms mogelijk even vrij krachtig. Dan is het voor het gevoel bijna koud met een 'windchill' die maar even boven nul uitkomt. De nachten blijven koud en zeker als de wind voldoende wegvalt kan sprake zijn van flinke nachtvorst. Vlak boven de (duin)grond zijn dan minima tot bijna -5 graden denkbaar. Schade aan ontluikende landbouwgewassen is er nog niet daar er nog weinig is gepoot. Voor echte gewasschade moet het nog wat harder vriezen en dan ook later in het voorjaarsseizoen.

De komende tijd blijft het nagenoeg droog in Zuidwest-Nederland, zoals het een regulier voorjaar vaak betaamt. Vanaf begin volgende week neemt wel de kans op een bui toe uit het zuidwesten. Rond dinsdag zou zich een eerste stofbui kunnen voordoen vanuit het zuiden hoewel het hogedrukgebied (nog steeds present bij Scandinaviƫ) voldoende tegenwicht biedt om de buiendreiging vanuit Belgiƫ geheel te laten slagen. Wat meer neerslag kan er richting het einde van deze grasmaand komen.

De middagmaxima gaan zich gaan herstellen vanaf medio komende week als we de wind zien ruimen naar zuidoost of zuid. Uitloop van het kwik in het traject 15-20 graden is best weer mogelijk later.