Afbeelding
Foto:

Gemeente gaat werken aan toekomst basisscholen

Op Goeree-Overflakkee zijn er verspreid over de 14 kernen 32 basisscholen. Het gemiddelde aantal leerlingen per school was in 2018: 134. De onderlinge verschillen zijn groot, zie het kader met de grootste en kleinste scholen. Op basis van verschillende cijfers is er voor iedere school een prognose gemaakt van het aantal leerlingen in 2035. Op de Eben Haëzerschool in Goedereede en De Inktvis in Dirksland na gaan alle scholen krimpen volgens de prognose.

Onder één dak

De gemeente heeft meerdere doelen bij de 'scholenoperatie'. Het belangrijkste doel is dat juist ook in de kleine kernen de scholen behouden blijven voor de toekomst. Daarnaast wordt er waar mogelijk gekeken of scholen in een dorp in één gebouw kunnen samenwerken. Dit is geen verplichting vanuit de gemeente, maar wordt wel sterk gestimuleerd. Dit onderwerp speelt bijvoorbeeld in Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet. Eén groot gebouw met twee scholen is voordeliger en efficiënter dan twee losse scholen. Zo kunnen de gymzaal en het schoolplein bijvoorbeeld worden gedeeld. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de nieuwe scholen te koppelen aan maatschappelijk vastgoed. Zo wordt er in Stad gekeken naar een Overtrefpunt, waarbij beide basisscholen, dorpshuis, kinderopvang en gymzaal onder één dak komen. Een andere mogelijkheid is het opzetten van een Integraal Kindcentrum (IKC), zie het kader voor meer informatie.

Financiering

Voor de voorbereiding van vervangende huisvesting tot 2035 is een investeringsbudget nodig van € 900.000,- Daarvoor moet een deel van het in de meerjarenbegroting opgenomen investeringsbudget voor onderwijshuisvesting eerder beschikbaar kunnen komen. Een andere financiële component is de voorziening onderhoud onderwijsgebouwen over te dragen aan de scholen als nadeelcompensatie voor een bedrag van € 417.165,- en het verschil met het beschikbare bedrag van € 415.169,- te dekken ten laste van de post advieskosten huisvestingsplannen onderwijs. Het Intergraal Huisvestingsplan (IHP) is onderdeel van de transitieatlas voor het primair onderwijs.

In de programmabegroting is € 15.000.000,- gereserveerd voor onderwijshuisvesting in de periode tot 2022. Ook voor de jaren 2023 t/m 2025 is € 5 miljoen per jaar beschikbaar. De totale kosten over de periode 2019-2035 zijn geraamd op € 35.000.000,-. Dit bedrag is afhankelijk van de conjuncturele ontwikkeling. Omdat te verwachten is dat de bouwmarkt de komende jaren toch stabieler zal worden, is dit bedrag als uitgangspunt genomen. Verduurzamingskosten van de scholen zijn niet meegenomen. Toerekening van deze kosten moet nader worden vastgesteld.

15 scholen in 15 jaar vernieuwen

In verband met de staat van de gebouwen en de verduurzamingsopgave is gekozen voor een ambitieus uitvoeringsprogramma van het IHP. In een periode van 15 jaar worden 15 schoolgebouwen vervangen of gerenoveerd. Voor de gemeente en de schoolbesturen een forse opgave. Zeker als diverse projecten gelijktijdig lopen, waardoor er capaciteitsproblemen ontstaan omdat niet alle werkzaamheden kunnen worden uitbesteed. Het IHP valt uiteen in twee delen: de korte termijn van 2019-2023 en de middellange termijn vanaf 2023. De projecten 2019-2023 zijn vrij concreet.

Het is de bedoeling om de eerste nieuwe scholen in 2021 in gebruik te nemen. Dat betreft de twee basisscholen in Nieuwe-Tonge, de fusieschool J.C. van Gent en D'n Tuun in Sommelsdijk of Middelharnis, De Westhoek in Ouddorp en De Hoeksteen in Ooltgensplaat. Daarnaast zijn tot 2023 de scholen in Stad aan 't Haringvliet en 't Kompas in Den Bommel aan de beurt. De laatste school wordt wellicht in samenwerking gerealiseerd met de Olie B. Bommelschool in het dorp. Dat deze scholen als eerste worden aangepakt heeft te maken met hun lage score bij een onafhankelijk onderzoek naar de schoolgebouwen, waarbij is gekeken naar: uitstraling, bouwkundige kwaliteit, veiligheid, binnenmilieu, exploitatie en onderwijskundige functionaliteit.

Leerlingaantal en trends

Het is de bedoeling dat de schoolgebouwen die worden vernieuwd minimaal 50 jaar meegaan. Daarom wordt er niet alleen gekeken naar het verwachte aantal leerlingen tot 2035 (zie grafiek), maar ook naar de trends in het onderwijs. De school van de toekomst moet bijvoorbeeld niet alleen ruimte bieden aan klassikaal onderwijs, maar ook aan samenwerken in groepjes en zelfstandig werken.

Afbeelding