De blauwe zijn de bestaande windmolens, de rode zijn de nieuwe waarvoor de Raad van State nu definitief groen licht heeft gegeven.
De blauwe zijn de bestaande windmolens, de rode zijn de nieuwe waarvoor de Raad van State nu definitief groen licht heeft gegeven. Foto:

"Het wordt langzamerhand een industrieel gebied"

De uitspraak betekent een fikse tegenvaller voor een groot aantal omwonenden, onder meer verenigd in de Stichting Mallemolens. Zij vinden Battenoord teveel van het goede. Oude-Tongenaar Jan du Pree zei eerder tijdens de rechtszaak dat hij straks tegen 45 windmolens aankijkt. "Dan wonen we hier met zijn allen zo langzamerhand in een industrieel gebied. De gemeente houdt zich niet aan haar toezeggingen. Want er zou na de bouw van de windturbines op de Krammer geen windmolen meer bijkomen. Maar nu willen ze weer zes windturbines achter de dijk in de polder bouwen. Dat levert nog meer geluidoverlast op dan ik nu al heb," aldus omwonende Du Pree eerder. Hoe dan ook, de Raad van State vindt Windpark Battenoord aanvaardbaar, ook wat gezondheidsaspecten betreft. Het rechtscollege verwijst daarvoor naar een eerdere uitspraak over een vergelijkbaar windpark in Drenthe. Daar bleek dat niet is aangetoond dat de laag frequente geluiden en trillingen tot ernstige gezondheidsklachten bij omwonenden leidt. Daar moeten de omwonenden het dan mee doen.