Afbeelding
Foto:

Maatschappelijke toekomst voor Dirkslandse watertoren

Blij moment voor de dorpsraad van Dirksland: de eerste nieuwsbrief is verschenen en huis-aan-huis verspreid in het dorp. In de nieuwsbrief, die twee keer per jaar moet gaan verschijnen, staan onderwerpen waarmee de dorpsraad zich bezighoudt en die de bewoners van Dirksland aangaan. Toen de dorpsraad dinsdagavond 2 april bijeenkwam om te vergaderen, was de nieuwsbrief 's middags net door alle brievenbussen gegaan. Blij moment dus. Maar daarmee hield de blijdschap niet op. Integendeel: de vreugde over de uitkomsten van het gesprek van de Stichting Watertoren Dirksland met twee wethouders was nog veel groter.

Bestuurslid Aad van den Hoek van de stichting wist te melden dat de wethouders, Feller en Markwat, de watertoren een maatschappelijke functie willen proberen te geven en niet in zee gaan met een commerciƫle partij. Dat sluit aan bij de wens van de stichting en de dorpsraad om de watertoren te behouden voor de gemeenschap. De stichting is opgericht omdat het gevaar dreigde dat de watertoren in particuliere handen zou komen. Dat zou betekenen dat het gebouw bij de entree van Dirksland niet langer openbaar toegankelijk is voor het publiek. De stichting wil dat voorkomen.

Begin- en eindpunt

De watertoren zou een prima locatie zijn voor exposities, vergaderingen, bijeenkomsten en wellicht trouwerijen. Verder denkt de Stichting Watertoren Dirksland aan een informatiecentrum van de VVV en van de gemeente, die hier het eiland kunnen promoten en bijvoorbeeld ook duurzame initiatieven als Energy Island onder de aandacht van het publiek kunnen brengen. Voor sportieve activiteiten is de watertoren ook een uitgelezen locatie, denkt de stichting. Aanvullend op het abseilen, dat nu al met enige regelmaat mogelijk is, zou de toren het begin- en eindpunt kunnen zijn van fiets- en wandeltochten door de polders, naar de Slikken van Flakkee en langs de Grevelingen. De toren beklimmen en genieten van het panoramische uitzicht is ook een optie die de Dirkslandse stichting noemt. Een overweging is om er horeca te realiseren, mogelijk in samenwerking met een zorginstelling, evenals een oplaadstation voor elektrische fietsen.

De gemeente Goeree-Overflakkee, eigenaar van de toren, heeft een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk. Dit om meer financiƫle mogelijkheden te krijgen om het gebouw onder handen te nemen. Er zitten scheuren in de toren en er is los beton, onder andere in de rand onder de spits. Verder is het nodig nieuwe kozijnen aan te brengen en de torenspits te vervangen. De subsidieaanvraag betreft de buitenzijde van de toren. Aan de binnenzijde moet ook nog het een en ander gebeuren.

Minuut stilte

Veel blijheid dus voor de dorpsraad. Maar droefheid was er ook: enkele dagen na zijn installatie als bestuurslid van de dorpsraad, begin maart, kwam Jaco Weerts te overlijden. Ter nagedachtenis hielden de bezoekers van de vergadering een minuut stilte.