Afbeelding
Foto:

Oefenen met durven falen!

In het derde deeltje van de uit zeven titels bestaande 'Adem de dag reeks' staat de kunst van het falen centraal. Mirjam legt door middel van citaten van (grote) denkers, Bijbelse personen, gebeden en teken- en schrijfopdrachten uit dat falen een kunst is. Iedereen zou zichzelf moeten gunnen te durven falen. Want juist door wél aangaan van een nieuwe uitdaging, ondanks het niet weten of een plan zal slagen, ontstaat er ruimte om werkelijk te leven.

De schrijfster pleit voor het herstellen van de kunst van falen. Want, zo vertelt ze, falen is een vaardigheid die je op een ontspannen manier in je leven toe kunt laten, in plaats van jezelf er steeds maar tegen te verzetten. Ook uit efficiency overwegingen worden faalervaringen vaak uit de weg te gaan. Robert Kennedy zei ooit: "Alleen zij die geweldig durven falen, zullen ooit iets geweldigs bereiken." (p.2)

Er is nog een belangrijke reden om te mogen falen: God zegt in de Bijbel dat Hij Zijn kracht het beste door zwakke mensen heen kan laten zien. Door te mogen falen kun je ook meer van God leren door de mislukkingen in je leven heen.

Milde blik

In elf korte hoofdstukken die allemaal dieper ingaan op diverse (positieve) aspecten van falen wordt bemoedigd en gemotiveerd om te durven falen. Van dit proces kan je innerlijk groeien en rijker worden. Toestemming om te falen, het thema in een van de laatste hoofdstukken, moedigt dan ook aan om mild naar jezelf te (leren) kijken.

Wanneer je eraan werkt om het durven falen een onderdeel van je leven te laten worden betekent dat niet dat je de makkelijkste weg kiest. Gevoelens van schaamte, paniek, boosheid of wanhoop kunnen bij faalervaringen heftig de kop opsteken. Dat het goed is deze gevoelens te onderkennen en zo als mens te kunnen groeien wordt uitgelegd rondom het begrip dat durven vallen alles te maken heeft met durven voelen. (p.25)

Hoe perfectionistisch we wellicht ook zijn, de schrijfster wijst erop dat de Bijbel ons leert hoe belangrijk het is de controle los te laten. "Want wie zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen" (Markus 8:35). Genade vormt de basis.

'Faalkunst' biedt veel ruimte voor aantekeningen. Andere deeltjes in deze serie dragen nieuwsgierig makende titels dragen als: Balans, Moed, Kwetsbaarheid en Overvloed. Het credo van de serie is: 'Wortel in vrede, bloei in liefde', een samenvatting van de Bron waaruit de schrijfster en stiltetrainer put in haar werk.

Faalkunst
Vallen en opstaan
Mirjam van der Vegt
Uitgeverij Boekencentrum
32 blz., € 5,50
ISBN 9789023950691