Ingestuurd: Baudet of de Bijbel?

Baudet spreekt zich uit tegen immigratie, want Nederland moet voor/van de Nederlanders blijven. Hij steekt zijn verlangen naar een blank Europa niet onder stoelen of banken. Jezus spreekt een hard oordeel over de mensen die "een vreemdeling niet opnemen" (Matt. 25:35). Wij zijn allemaal op aarde vreemdelingen en gasten (Hebreeën 11:13).

Er mogen wat mij betreft best kritische vragen worden gesteld over ons immigratiebeleid en de uitvoering daarvan. Maar de grenzen dicht voor vluchtelingen en vreemdelingen is een gedachte die strijdig is met de oproep van Jezus elkaar lief te hebben en zorg te dragen voor ontheemden.

Volgens Baudet moeten we weer terug naar de echte democratie. In zijn ogen betekent dat dat een sterke leider – Baudet zelf – bepaalt wat goed is voor volk en vaderland. Mensen die het daar niet mee eens zijn, zijn geen echte democraten, aldus Baudet. Baudet kiest voor de dictatuur van de minderheid. Volgens ds. Visscher is dat te verkiezen boven de dictatuur van de meerderheid.

Wat is goed voor volk en vaderland? Moet het niet gaan om de Bijbelse boodschap van liefde, van vrede, van gerechtigheid? Je hoort er Baudet niet over. Lijkt bij ds. Visscher ook geen rol te spelen.

Ook als ds. Visscher de klimaatdiscussie noemt en de heer Baudet promoveert tot het best beslagen Kamerlid, lijkt hij de weg in de Bijbel een beetje kwijt. In de "Openbaring van Johannes" lezen we in hoofdstuk 16: 1-16 dat de natuur en het milieu zich tegen de mensen (zullen) keren vanwege de keuze van de mensen om de god van de Mammon (geld, macht, status, enz.) te dienen. Dat er wereldwijd sprake is van ernstige milieuproblematiek wordt wereldwijd erkend. Natuurlijk zijn er nuanceringen aan te brengen. Maar de kern van de problematiek blijft en dat is het gedrag van de mens, dat negatief uitpakt voor natuur en milieu en in het verlengde daarvan voor het klimaat. Voor Gods schepping dus.

In een samenleving doen alle mensen ertoe. Behoren alle mensen mee te tellen. Dat geldt niet voor Baudet. Wetenschappers, journalisten, kunstenaars en bestuurders die niet denken zoals de heer Baudet brengen in zijn ogen schade toe aan de samenleving. Dat noemen we met mooie woorden: discrimineren, marginaliseren, enzovoort. Dat heet mensen tegen elkaar opzetten. De heer Baudet preekt onvrijheid.

Maar waar moet het in een moderne samenleving om gaan? Moeten we niet veel meer centraal stellen en ons heil zoeken in onze onderlinge verbondenheid? In onze verantwoordelijkheid tegenover de zwakkeren in de samenleving. In onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de schepping. In onze afhankelijkheid van onze Schepper?

Bij de heer Baudet speelt de Schepper geen rol. Hij is immers de grote leider. We moeten hem aanbidden. Juichen voor zijn ideeën. Hoor ik hier iets van de waarschuwing tegen de valse profeet (lees Openbaring 13)? Het lijkt wel of deze waarschuwing aan ds. Visscher voorbij is gegaan. In zijn overwinningsspeech geen woord over geloof, over religie, over God. Alleen maar verwijzingen naar mythologische verhalen en zijn eigen grootheid (welhaast goddelijkheid). Een beangstigende speech. Kennelijk niet voor ds. Visscher.

Hoogmoed wordt in de Bijbel aangemerkt als een zware "zonde". Paulus roept ons op: wees niet hoogmoedig, maar heb ontzag voor God. De ijdelheid, de hoogmoed, het te grote ego: het druipt ervan af bij de heer Baudet. Maar gelukkig: hij is een echte doordenker, aldus ds. Visscher. Hoe is het toch mogelijk dat een predikant zo'n positieve column kan schrijven over de heer Baudet en zijn opvattingen.

Conclusie: een echte christen kan nooit het politieke programma van Forum voor Democratie onderschrijven. De duistere machten van het kwaad lijken nadrukkelijke invloed te hebben gehad bij het schrijven van dit programma.

Als ik moet kiezen tussen de woorden van de heer Baudet en de woorden van God, kies ik voor het Woord van God. Het is jammer dat ds. Visscher deze invalshoek niet heeft gekozen voor het schrijven van zijn column en daarmee alle gelovigen (en ook de kerken) een slechte dienst heeft bewezen.

Peter Visser
Middelharnis

Noot: De brief is ingekort in verband met de beschikbare ruimte.