Afbeelding
Foto:

Jonge boer heeft vertrouwen in de toekomst

Tekst en foto: Martijn de Bonte

De jonge boer kijkt liever vooruit dan dat hij terugblikt op de perikelen de afgelopen jaren. In de stal wijst hij naar een zwartbonte dame: "Dat is de oudste koe van de stal, ze is sterk, gezond en vriendelijk. En die koe daar komt je altijd opzoeken, die wil altijd even kroelen." Hij vertelt dat hij altijd met plezier aan het werk gaat op zijn bedrijf. "Behalve als er een koe ziek is, dan heb ik een baaldag."

Duidelijke beroepskeuze

De melkveehouderij is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader was ook melkveehouder. "Eigenlijk heb ik altijd gezegd dat ik later koeienboer wilde worden. Niet vanwege de tractoren of machines, maar echt vanwege de koeien." Zijn vader molk in 2005 nog 25 koeien, toen was het bedrijf gevestigd in Vierpolders. Daar zijn ze in 2006 vertrokken, omdat de boerderij te dicht bij het dorp stond om te kunnen groeien. De weidse polder tussen Oude-Tonge en Ooltgensplaat biedt een nieuw perspectief.

Wibo melkt op zijn boerderij Groot Nieuwland bijna honderd koeien. Een verviervoudiging ten opzichte van zijn vader 14 jaar geleden. Dat is mogelijk door nieuwe technieken. Zo stonden de koeien bij zijn vader in een stal waarin stro werd gestrooid. In de stal nu lopen de koeien op roosters en veegt een robot de stal schoon. De groei is ook noodzakelijk, omdat er per liter melk minder geld wordt verdiend, moeten er veel meer liters worden geproduceerd om het financiƫle plaatje rond te krijgen.

Appje bij bevalling

De zwartbonte koe met nummer 1576 is vanmorgen bevallen, altijd spannend, want een vrouwtje (kuis in vaktermen) kan in de toekomst worden gebruikt voor de melkproductie. Een stiertje biedt minder toekomstperspectief. De jeugdige boer vertelt dat er steeds meer technieken zijn om boeren te helpen om goed voor hun koeien te zorgen. Zo kan er bij kunstmatige inseminatie worden gekozen voor sperma waarbij er gegarandeerd een vrouwtje wordt geboren. De mannelijke chromosomen worden er dan vooraf uitgefilterd. En een moderne melkrobot meet dagelijks de kwaliteit van de melk van iedere afzonderlijke koe. En de voerautomaat herkent iedere koe en geeft vervolgens de ingevoerde hoeveelheid voer, die dus perfect is afgestemd op de individuele eigenschappen. Ook kan een chip de koe continu in de gaten houden. Dan krijgt de boer automatisch een appje als de koe gaat bevallen.

Meer bijen en vogels

Over rol van boeren om als landschapsbeheerder biodiversiteit te bevorderen, is hij nuchter. "Iedereen wil meer bijen en vogels. Dus daar houden we zoveel mogelijk rekening mee, maar vaak is het gewoon niet mogelijk om het financiƫle plaatje rond te krijgen. Iedere vierkante meter wordt meegenomen in de berekeningen. De subsidiepotjes voor bijvoorbeeld bloemenranden zijn vaak niet groot genoeg. Daarnaast vind ik wel dat iedereen snel naar de boeren wijst. Als we afspreken dat iedereen op het eiland in de tuin twee vierkante meter tegels weghaalt om daar bloemen te zaaien, dan hebben we ruim veertigduizend vierkante meter bloemen en dan ook nog eens mooi verspreid over het eiland. Dat zou zeker verschil maken voor de natuur."

Boerenslimheid

Voor de toekomst gelooft de melkveehouder in bedrijven met een kringloop, dus waar de mest van de koeien kan worden gebruikt om koeienvoer zoals gras en mais te laten groeien. Zelf geeft hij het goede voorbeeld en registreert heel precies de kringloop op zijn bedrijf. "Het zou mooi zijn als bedrijven met een gezonde kringloop in de toekomst door de regering worden beloond voor hun management." Even later zegt hij: "In dit vak moet je 'boerenslim' zijn en goed kunnen rekenen, dan valt er best wel een boterham te verdienen."

Binnenkort mogen zijn koeien weer voor het eerst de wei in. "Ik ben ervan overtuigd dat een koe het in de stal net zo goed heeft als buiten, maar het is een mooi gezicht als ze buiten lopen. Als ik dan in de tuin koffie zit te drinken, dan kan ik echt genieten van mijn koeien."