Raad van State velt oordeel over uitbreiding bedrijfspand

In een uitspraak van 14 kantjes gaat de rechtbank in op de kwestie. Het bouwplan gaat over de uitbreiding van het bedrijfspand, nadat de naastgelegen loodsen zijn gesloopt. De uitbreiding bestaat uit het vergroten van het oppervlakte van het bedrijfspand met 1352 vierkante meter. Daarnaast is het gebouw een stuk hoger geworden, van 6,96 naar 10 meter hoogte. De bouw heeft al plaatsgevonden en het pand is al in gebruik.

Meerdere bezwaren veegt de rechtbank van tafel. Maar de bezwaarmakende ondernemers krijgen op twee punten gelijk. Het eerste is dat de Rechtbank vaststelt dat de gemeente niet aan kan tonen dat er voldoende onderzoek is gedaan naar de brandveiligheidseisen. In de rapportage staat bijvoorbeeld geen vuurlastberekening en ook niet of er wordt uitgegaan van één of meerdere brandcompartimenten. Dat is van belang, omdat in de directe omgeving een vuurwerkopslag is.

Het tweede punt is nogal juridisch van aard, maar komt er op neer dat de gemeente zich niet aan de spelregels van de Verordening Ruimte heeft gehouden. De rechtbank veroordeelt het college daarom tot het vergoeden van de proceskosten.

De complete uitspraak is te lezen op www.raadvanstate.nl/uitspraken.