Afbeelding
Foto:

Toeristisch recreatief Ouddorp gaat niet op slot

Een reeks amendementen en ook nog een motie werden getoetst aan genoemde voorstellen en dit leidde tot aanpassingen. Duidelijkheid kwam over wat wel en niet kan. Beperking in uitbreiding van het toerisme. Het mag in ontwikkeling best wat rustiger worden. Behoud van landschap en identiteit. Met het gevoel dat de grens van het draagvlak is bereikt. Maar ook met het signaal dat Ouddorp niet op slot gaat. Dat is geen hanteerbare optie. Voor kwalitatief hoogwaardige initiatieven blijven er kansen en mogelijkheden. En de raad wil bij dit alles (wijzigingsbevoegdheid) stevig aan het stuurwiel meedraaien.

Aanpassingen

Bij het bestemmingsplan Ouddorp Bad deelgebied Oost werd unaniem het amendement overgenomen dat de coalitiepartijen (SGP,VKGO,CDA en VVD) in elkaar hadden gesleuteld. Een inhoudelijke tekst die tot beperking van mogelijkheden leidt. De bebouwingsdichtheid dient niet te groot te zijn, Het aantal recreatieve verblijfseenheden en of hotelkamers wordt verlaagd naar maximaal 90. De raad meent dat de ontwikkeling van een nieuw hotel voorop moet staan. De meeste recreatieve verblijfseenheden binnen het plan moeten daarom in de vorm van hotelkamers worden gerealiseerd. Accenten op landschappelijke inpassing. Met de ontwikkelaar is het gehele project zorgvuldig besproken en met al eerder teruggeschroefde bouwhoogten gaat hij schoorvoetend akkoord.

Ontwikkelkader

De SGP wilde in haar amendement bij de 'Uitgangspunten' de tekst van het raadsbesluit wijzigen. Het accent werd daarbij gericht op het feit dat er altijd een afweging moet plaatsvinden voordat een besluit wordt genomen op een principeverzoek of een vergunning aanvraag. Daarmee duidend dat hier niet de suggestie zou kunnen ontstaan dat het zo maar een formaliteit is bij een positieve grondhouding vanuit de gemeente. Altijd een serieuze afweging. Aan een principe verzoek of vergunningsaanvraag kunnen door de initiatiefnemer nooit rechten worden ontleend. Voor dit amendement was er unanieme support.

Ingetrokken

Dan waren er nog twee andere amendementen over het Ontwikkelkader verblijfsrecreatie. . Eén van de PvdA ingediend door Eijkenduijn en één van Tuk (CU). De insteek van de PvdA was het toeristisch kamperen. Om toch een mogelijkheid te bieden om op de Kop van het eiland op kleinschalig gebied met een maximum van 8 standplaatsen toeristisch kamperen ook in de toekomst mogelijk te maken. Maar hiervoor ontbrak steun. Het amendement werd ingetrokken. Het amendement van de ChristenUnie richtte zich op het toeristisch kamperen op een minicamping dat er bij een actieve boerderij buiten de Kop van het eiland uitbreiding mogelijk moet zijn tot 45 eenheden, mits dit goed landschappelijk ingepast kan worden. Dat er voor recreatiewoningen op de Kop van het eiland, ook indien in klein aantal en als bijzondere overnachtingsvorm aan te merken, geen extra landbouwgrond wordt onttrokken. Het amendement werd aangenomen.